16.9.14

Δημοκόποι και..δημοσκόποι!...

Στην Ελλάδα του σήμερα, δεν ξημερώνει ημέρα που να μην επιφέρει κι ένα πλήγμα στην έννοια της λογικής.

Πληροφορηθήκαμε σήμερα ότι...
γνωστή εταιρία ερευνών των Αθηνών διεξάγει εδώ και κάποιον καιρό, (πάντως μέχρι και σήμερα!) δημοσκόπηση με θέμα, μεταξύ άλλων, την «ενδεχόμενη» ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Πέραν του ότι η δημοσκόπηση αυτή έρχεται μετά τις δημόσιες δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι δεν τίθεται πλέον θέμα πώλησης των δύο εταιριών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το ελληνικό δημόσιο, διευκρινίζουμε ότι η μη πώληση τους δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια πλέον ούτε των κυβερνώντων, ούτε όσων επιβουλεύονται τα κέρδη τους αφού αποτελεί δεσμευτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μάλιστα είχαμε την πληροφορία ότι σε μια εκ των ερωτήσεων η διατύπωση είναι η εξής: «Συμφωνείτε με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης, υπό την προϋπόθεση ότι οι φυσικοί πόροι θα παραμείνουν δημόσιο αγαθό;»
Πολλάκις έχουμε τονίσει (και το ίδιο έκανε στην αιτιολόγησή του και το Συμβούλιο της Επικρατείας) ότι είναι μάλλον άστοχο να μιλάει κανείς για διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του αγαθού σε μια ιδιωτικοποιημένη μονοπωλιακή υπηρεσία, αφού αρκεί η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης προκειμένου να καταστεί κενό γράμμα αυτή η προστασία. Άλλωστε στην συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτικοποιήσεων του νερού στις δυτικές χώρες, ιδιωτικοποιήσεις με τις γνωστές πλέον σε όλους αρνητικές συνέπειες, δεν είχαμε το ακραίο φαινόμενο της ιδιωτικοποίησης του ίδιου του «δικαιώματος επί του νερού ποταμών, λιμνών, η υδροφόρων οριζόντων», το ολέθριο παράδειγμα του οποίου βιώνουν οι πολίτες της Χιλής.

Επικοινωνήσαμε με τον υπεύθυνο της εν λόγω εταιρίας ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι γίνεται σχετική έρευνα και μας είπε ότι αυτή γίνεται κατόπιν παραγγελίας. Ζητήσαμε το όνομα του εντολέα, που αποφασίζει και για τα ερωτήματα σε συνεργασία με την εταιρία ερευνών και όπως ήταν αναμενόμενο, το όνομα αυτού είναι εμπιστευτικό.

Λυπούμαστε βαθύτατα που υπάρχουν στην χώρα μας άνθρωποι με τέτοιον δείκτη εμμονής στα συμφέροντά τους που ξοδεύουν χρήματα σε έρευνες κοινής γνώμης για ειλημμένες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Ίσως κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει η δημόσια συζήτηση προκειμένου να υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς (Ν.3603/2007) και την διαφάνεια που θα πρέπει να διέπει τις έρευνες αυτές, καθώς και τους «εμπνευστές» τους.
Θα επανέλθουμε αν και εφόσον η έρευνα δημοσιευθεί.

Αν πάντως κάποιοι θέλουν να μάθουν διακαώς τη γνώμη των πολιτών που υδρεύονται από την ΕΥΔΑΠ, ας πείσουν τους πολιτικούς τους φίλους να τολμήσουν να ρωτήσουν τους πολίτες απευθείας, όπως στη Θεσσαλονίκη: Το ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση ήταν 98% αλλά κάποιοι δεν το «κατάλαβαν».

Σημειολογική σημείωση προς ενδιαφερόμενους: Τα δύο λιοντάρια της φωτογραφίας συμβολίζουν την προσήλωσή μας στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών σε σχέση με το νερό...
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: