21.9.14

G20: Διχόνοια στα σαλόνια...

 

Η αναπτυξιακή καχεξία στην Ευρώπη, η αναιμική πορεία στις ΗΠΑ, η χρόνια στασιμότητα στην Ιαπωνία και το «φρένο» στην Κίνα, παρά τον πακτωλό κρατικού χρήματος στήριξης διεθνώς, εντείνουν τις διαμάχες στο εσωτερικό της αφρόκρεμας του G20, που βουλιάζει στα αδιέξοδα αναζητώντας...
σωτηρία στο «σώζων εαυτόν σωθήτω».
οι ειδικοί υπολογίζουν ότι, ενώ η προσφορά χρήματος παγκοσμίως είναι 68 τρισ. δολάρια, αυτή υπερβαίνει κατά 5 τρισ. δολάρια τη μεσοπρόθεσμη ζήτηση. Η προσφορά αυτή χρήματος παγκοσμίως, αυξήθηκε από το 2008 κατά 15 τρισ. δολάρια ή 29%!(σε φούσκες)  και όχι στην πραγματική οικονομία.
Η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ μαζί με αυτές που όλοι περιμένουν ότι θα ακολουθήσουν, δηλαδή αυτή της καθαρής ποσοτικής χαλάρωσης, θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την προσφορά χρήματος. Χωρίς αντίκρισμα στην πραγματική οικονομική ζωή.
Υπό αυτό το πρίσμα ανισορροπίας, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) ανακοίνωσαν στην Αυστραλία πως έλαβαν νέα μέτρα για να αυξήσουν την αξία του ΑΕΠ κατά 1,8 μονάδα επιπλέον μέχρι το 2018, πολλαπλασιάζοντας τις επενδύσεις στις υποδομές.
"Προκαταρκτικές αναλύσεις του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ δείχνουν πως αυτά τα μέτρα θα αυξήσουν το ΑΕΠ μας κατά 1,8% επιπλέον", αναφέρεται στην τελική ανακοίνωση της G20 έπειτα από μια διήμερη σύνοδο στο Κερνς.
Μέσα σ' ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, επιπλέον πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για να επιτευχθεί μέχρι το 2019 ο στόχος των 2 επιπλέον μονάδων που είχαν ορίσει το Φεβρουάριο οι υπουργοί Οικονομικών κατά τη συνάντησή τους στο Σίδνεϊ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ενόψει της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της G20 που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, "θα συνεχίσουμε τον προσδιορισμό μιας νέας σειράς επιπλέον μέτρων για να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο της ανάπτυξης", προσθέτουν στην ανακοίνωση.
Φοροδιαφυγή
Έτσι οι υπουργοί Οικονομικών της G20 συμφώνησαν σε "μια πρωτοβουλία υπέρ των υποδομών" για να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη, οι προβλέψεις για την οποία αναθεωρήθηκαν πρόσφατα προς τα κάτω για τα δύο επόμενα χρόνια.
"Η επένδυση είναι πρωταρχική για να ενισχυθεί η ζήτηση και να αυξηθεί η ανάπτυξη", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της G20.
"Η πρωτοβουλία θα περιλάβει επίσης μέτρα κλειδιά στην αναπτυξιακή στρατηγική μας για να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα, κάτι που έχει ουσιαστική σημασία στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για να προσελκύσουμε τον ιδιωτικό τομέα", σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι χώρες της Ομάδας των Είκοσι (G20) σχεδιάζουν ένα νομικό πλαίσιο για να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις χώρες με στόχο να εξαλειφθεί η φοροαποφυγή, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
Μιλώντας στο τέλος της συνάντησης της G20 στο Κερνς της Αυστραλίας, ο Σαπέν δήλωσε πως 47 χώρες συμφώνησαν ήδη ότι μέχρι το 2017 θα έχουν αρχίσει να ανταλλάσσουν πληροφορίες ενώ άλλα οκτώ μέλη της G20, καθώς και η Νέα Ζηλανδία, θα ενταχθούν στη συμφωνία το 2018.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα ασκηθεί αυξημένη πίεση στις 14 χώρες, των οποίων οι προδιαγραφές διαφάνειας δεν είναι οι κατάλληλες. Δεν κατονόμασε τις χώρες αυτές.
"Σχεδιάζουμε να καθορίσουμε προδιαγραφές που να μπορούν γρήγορα να ενσωματωθούν στο νομικό πλαίσιο καθεμιάς από τις χώρες", δήλωσε ο Σαπέν στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου κάλεσε σήμερα τις χώρες της ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη που χάνει έδαφος, σε δηλώσεις που έκανε κατά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αυστραλία.
Κόντρα ΗΠΑ - Ευρώπης
"Από τις συζητήσεις προέκυψε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να οδηγήσει την οικονομία της εκεί όπου θα έπρεπε να είναι", δήλωσε ο αμερικανός υπουργός στο τέλος της συνόδου του Κερνς, αναφερόμενος στην ανάπτυξη των χωρών της ευρωζώνης.
"Αυτό που είναι σαφές από την εμπειρία των ΗΠΑ, είναι ότι οι πρωτοβουλίες για να αυξηθεί η ζήτηση βραχυπρόθεσμα και οι μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνιστούν έναν σημαντικό συνδυασμό και δεν πρέπει να γίνεται επιλογή μεταξύ των δύο", πρόσθεσε ο Λιού.
"Πρέπει αληθινά να κάνει κανείς τα δύο πράγματα ταυτόχρονα", υπογράμμισε.
"Η πρόκληση για την Ευρώπη έγκειται στο να συμφωνήσει στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιήσει αυτά τα δύο μαζί. Η ανησυχία μου είναι πως, αν οι προσπάθειες για να αυξηθεί η ζήτηση αναβληθούν για υπερβολικά μεγάλη περίοδο, υπάρχει κίνδυνος οι αντίθετοι άνεμοι να είναι ισχυρότεροι", εξήγησε.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είχε αναφέρει τη Δευτέρα πως οι μεγάλες οικονομίες επιβραδύνονται, ιδιαίτερα η ευρωζώνη που πάσχει από μια αναιμική ανάπτυξη την οποία πρέπει να ενισχύσει πάση θυσία, διότι διαφορετικά κινδυνεύει να μείνει πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: