20.9.14

Δεν υποβάθμισε τελικά η Moody's τη Γαλλία...

Δεν υποβάθμισε τελικά η Moody's τη Γαλλία
Παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις, ο οίκος αξιολόγησης Moody's δεν υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιοπιστία της Γαλλίας, επιβεβαιώνοντας το Aa1.

Ο οίκος επιβεβαίωσε ωστόσο επίσης τις...
αρνητικές προοπτικές της αξιολόγησής του, κρατώντας την «απειλή» για υποβάθμιση.

Στο σκεπτικό της επιβεβαίωσης της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Παρισιού, η Moody's επισημαίνει το μέγεθος και την αντοχή της γαλλικής οικονομίας παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Ωστόσο, θεωρεί ότι το ρίσκο που ενέχει η εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων που επιδιώκει η κυβέρνηση δικαιολογεί τις αρνητικές προοπτικές της αξιολόγησής της.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν (που είχε διαδεχθεί τον Μοντεμπούργκ καθώς ο δεύτερος εξέφραζε όλο και ηχηρότερα την αντίθεσή του στην πολιτική λιτότητας) σχολίασε ότι η αξιολόγηση της Moody's «ενισχύει την ανάγκη συνέχισης και εμβάθυνσης των μεταρρυθμίσεων για την άρση όσων εμποδίζουν σήμερα τη Γαλλία».

Νέα υποβάθμιση, σχολιάζουν τα γαλλικά ΜΜΕ, θα βάρυνε λιγότερο το κλίμα έναντι των γαλλικών ομολόγων στις αγορές και περισσότερο το πολιτικό κλίμα απέναντι στο Παρίσι στην ΕΕ: Βρυξέλλες αλλά και Βερολίνο (στο οποίο ταξιδεύει το Σάββατο ο πρωθυπουργός Βαλς) επιμένουν στις συστάσεις για δημοσιονομική εξυγίανση, διαπιστώνοντας «καθυστέρηση».

Το Παρίσι έχει υποστεί τους τελευταίους μήνες υποβαθμίσεις από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, αλλά ευτυχώς για την οικονομία της χώρας οι επιπτώσεις των υποβαθμίσεων ήταν στην πράξη ανύπαρκτες: Τα επιτόκια δανεισμού της Γαλλίας όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά έχουν παρουσιάσει αποκλιμάκωση.

Αυτό αποδίδεται περισσότερο στις δράσεις της ΕΚΤ, που φαίνεται ότι επηρέασαν περισσότερο το κλίμα από ό,τι οι υποβαθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: