21.10.14

"Τα 11 δισ. δεν είναι για σας"...

Aπίθανο θεωρούν πλέον υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την πλευρά των δανειστών αλλά και ξένοι οίκοι το ενδεχόμενο ...
εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα που έχει επιβάλει η τρόικα, ενώ παράλληλα δεν φαίνεται να συμφωνούν με την κυβερνητική ρητορική ότι η αναταραχή προκλήθηκε εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σε αυτό το κλίμα ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ομιλία του στην Μπρατισλάβα, τόνισε ότι η πιθανότητα πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές, σημειώνοντας ότι...
η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετική θέση σε σχέση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Οι ανάγκες
Παράλληλα, ο κ. Ρέγκλινγκ απέφυγε να μιλήσει για το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, καθώς όπως είπε τα αποτελέσματα της διαδικασίας αξιολόγησης AQR των τραπεζών στις 26 Οκτωβρίου θα καθορίσουν και το ύψος των αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδας. «Δεν είναι εξ ολοκλήρου σαφές προς το παρόν, επειδή η Ελλάδα περιμένει τα αποτελέσματα των AQR και των stress test».

Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τα 11 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να διατεθούν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, καθώς όπως είπε ο μηχανισμός πρέπει να κρατήσει τα κεφάλαιά του για την αντιμετώπιση τυχόν κρίσεων στο μέλλον.

«Το ESM είναι θεσμός αντιμετώπισης κρίσεων και είναι σημαντικό να έχει πολλά αχρησιμοποίητα πολεμοφόδια», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Ενώ βγαίνουμε από την κρίση, όλοι γνωρίζουμε ότι κάποια μέρα θα υπάρξει νέα κρίση».

Είναι προφανές ότι μετά τις συντονισμένες επιθέσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση από αγορές και εταίρους-δανειστές, αναφορικά με το επικοινωνιακό «αντάρτικο» που εξαπέλυσε το προηγούμενο διάστημα, το κλίμα έχει αλλάξει.

Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, θεωρείται δεδομένη η ανάγκη ύπαρξης ενός «μετα-Μνημονίου», όπως χαρακτήριζαν στην «Ε» υψηλόβαθμα στελέχη της οικονομίας το σχέδιο που ετοιμάζεται να αντικαταστήσει την υφιστάμενη δανειακή σύμβαση.

Ωστόσο, η προσέγγιση του χαρακτήρα που θα έχει το νέο πρόγραμμα διαφέρει, ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνονται οι αρμόδιοι παράγοντες.

Για παράδειγμα, στο εξωτερικό στελέχη των δανειστών θεωρούν επιβεβλημένη την ύπαρξη μιας νέας συμφωνίας, με την οποία η Ελλάδα θα δεσμεύεται για την υλοποίηση των υφιστάμενων «δράσεων» που προβλέπει το Μνημόνιο.

Αντίστοιχα, το νέο «Μνημόνιο» θα θέτει και νέους στόχους για το επόμενο διάστημα, δίνοντας παράλληλα το δικαίωμα στους δανειστές να παρέμβουν όπου θεωρούν ότι δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι ή όπου εκτιμούν ότι θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά της η κυβέρνηση επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι». Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια, καθώς η «προληπτική γραμμή στήριξης» δεν θα συνοδεύεται από νέο Μνημόνιο και νέες δεσμεύσεις.

Τα ίδια στελέχη περιγράφουν τη νέα συμφωνία ως ένα «κουμπαρά» ο οποίος θα αποτελεί «δίχτυ ασφαλείας», στην προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει στις αγορές και να καλύψει με την έκδοση ομολόγων τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Μάλιστα σημειώνουν ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά θα χρησιμοποιήσει την «προληπτική γραμμή χρηματοδότησης» και ως εκ τούτου δεν θα ενεργοποιηθεί και το Μνημόνιο που θα συμφωνηθεί.

Μόνο κοινό σημείο και στις δύο προσεγγίσεις είναι η παρουσία της τρόικας στην Αθήνα. Χωρίς να είναι ακόμα δεδομένο αν το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει τον ίδιο ενεργό ρόλο στους ελληνικούς ελέγχους, θεωρείται βέβαιο ότι οι επισκέψεις στην Αθήνα θα περιοριστούν στο ελάχιστο.

** Τρίτη πιο μισητή στον κόσμο η ελληνική κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση είναι η τρίτη πιο μισητή στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα Global States of Mind της Gallup, της εταιρείας από το όνομα της οποίας προέρχεται και ο όρος «γκάλοπ».

Μόλις το 14% των Ελλήνων εκφράζει την αποδοχή του στο κυβερνητικό σχήμα Σαμαρά-Βενιζέλου και το 91% θεωρεί την κυβέρνηση διεφθαρμένη, ποσοστό που είναι το 8ο υψηλότερο στον κόσμο. Στην έρευνα σημειώνεται ότι το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας αγγίζει το 27,3%, γεγονός που τη φέρνει στην πρώτη θέση. Επισημαίνεται, επίσης, στον ιστότοπο 247wallst.com που δημοσίευσε την έρευνα ότι η Ελλάδα πέρυσι είχε το δεύτερο υψηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ χρέος στον κόσμο (175%).

Πρώτη στη λίστα είναι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη (όπου το ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης είναι 8%, το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν την κυβέρνηση διεφθαρμένη 91% και το ποσοστό ανεργίας 27%) και δεύτερη η Βουλγαρία (με ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης 13%, ποσοστό των πολιτών που θεωρεί την κυβέρνηση διεφθαρμένη 79% και ποσοστό ανεργίας 13%).

Ακολουθούν η Τσεχία, η Μολδαβία, το Πακιστάν, το Περού, η Ρουμανία, η Κόστα Ρίκα και η Τζαμάικα, συμπληρώνοντας τις δέκα πρώτες θέσεις στη λίστα με τις λιγότερο αποδεκτές κυβερνήσεις...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: