5.10.14

"Μέσα" κατά 200 εκατ. στα έσοδά του ο ΕΝΦΙΑ...




... λόγω διόρθωσης των λαθών...

Αντιμέτωπο με τα λάθη, το οποία μπορεί να συρρικνώσουν τα προσδοκώμενα έσοδα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων ακόμη και κατά 200 εκατ. ευρώ, θα έρθει το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο δίμηνο. Μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου, θα...
ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή που θα επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες να διορθώσουν τα λάθη που έχουν κάνει στο Ε9.

Με το που θα υποβάλλεται η τροποποιητική δήλωση - υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου για να γίνουν διορθώσεις χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα- η αρμόδια διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα εκδίδει καινούργιο εκκαθαριστικό το οποίο αναμένεται ότι θα βγάζει αρκετά λιγότερο φόρο σε σχέση με αυτόν που έχει ήδη βεβαιώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών περιμένουν ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις θα ξεπεράσουν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο φόρος που θα προκύψει μετά τις διορθώσεις, αναμένεται να είναι μειωμένος πάνω από 50% σε σχέση με τον αρχικό. Ήδη τα βεβαιωμένα έσοδα του ΕΝΦΙΑ από τα 3,5 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά, έχουν πέσει στα 3,3 δισ. ευρώ μετά τη "διόρθωση" των αξιών για τα ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος αλλά και την απαλλαγή των σεισμόπληκτων περιοχών. Εκκρεμεί η χορήγηση των εκπτώσεων στα μη ηλεκτροδοτούμενα και στις ευπαθείς ομάδες η οποία θα κοστίσει και αυτή κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.

Αν, λοιπόν, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις περί απώλειας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ λόγω των λαθών, τα έσοδα θα πέσουν κάτω από τα 3 δισ. ευρώ με ορατό τον κίνδυνο να προκύψει δημοσιονομική "τρύπα" λόγω του ΕΝΦΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: