10.10.14

Ανθρωπιστική κρίση με 2.500.000 ανασφάλιστους...


Μπορεί ο νόμος να άνοιξε την πόρτα στην δημόσια υγεία, όμως στην πράξη οι 2.500.000 ανασφάλιστοι παραμένουν όμηροι της γραφειοκρατίας, της άγνοιας ακόμη και της αδιαφορίας των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΣΥ. Οι ανασφάλιστοι είναι...
πρακτικά αδύνατο να ικανοποιήσουν τους όρους δωρεάν νοσηλείας που έχουν τεθεί και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ανθρωπιστική κρίση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, οι ανασφάλιστοι έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στην δωρεάν περίθαλψη, στην πράξη όμως οι 2.500.000 ανασφάλιστοι παραμένουν όμηροι της γραφειοκρατίας, της άγνοιας ακόμη και της αδιαφορίας των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΣΥ.

Οι οικονομολόγοι της Υγείας επισημαίνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου, καθώς αυξάνεται ραγδαία το ποσοστό των ανέργων, μοιραία και των ανασφάλιστων.

Ενδεικτικό της απόγνωσης που βιώνουν οι ανασφάλιστοι πολίτες είναι ότι το 2013 πολλοί από τους ανασφάλιστους που νοσηλεύτηκαν στον Ευαγγελισμό, αναγκάστηκαν να δραπετεύσουν από το νοσοκομείο, πριν λάβουν το εξιτήριο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων, ελάχιστοι από τους αρμόδιους υπαλλήλους για τη δωρεάν νοσηλεία των ανασφάλιστων ήταν ενημερωμένοι και οι περισσότεροι ήταν αποτρεπτικοί ως προς τη δυνατότητα νοσηλείας των ανασφάλιστων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στα νοσοκομεία, η εφημερίδα παραθέτει τις απαντήσεις των αρμοδίων υπαλλήλων των νοσοκομείων όταν τους ζητούν πληροφορίες για την περίθαλψη ανασφάλιστων:

Αγία Όλγα

«Αν είστε ανασφάλιστοι πληρώνετε από την τσέπη σας το κόστος νοσηλείας, αλλά μπορείτε να κάνετε διακανονισμό με το γραφείο κίνησης για να πληρώσετε σε δόσεις έως 50 ευρώ το μήνα. Για δωρεάν νοσηλεία έχει πολλά διαδικαστικά, με επιτροπές που θα πρέπει να περάσετε κλπ και είναι μεγάλη ταλαιπωρία δεν σας συμφέρει».

Ασκληπιείο Βούλας

«Αν είστε ανασφάλιστος μόνο επί πληρωμή μπορείτε να χειρουργηθείτε. Αυτό που μου λέτε για δωρεάν κάλυψη ανασφάλιστων δεν ισχύει. Πάρτε στο 231-2163.309 που είναι το λογιστήριο του νοσοκομείου για να σας πουν πόσο ακριβώς θα κοστίσουν νοσηλεία και επέμβαση».

Βενιζέλειο Κρήτης

«Κάντε μια αίτηση και αν όντως είστε άνεργος θα σας δεχθούν. Απλώς δεν πρέπει να έχετε ακίνητο στο όνομά σας και κάποιες άλλες προϋποθέσεις. Αλλά ελάτε από εδώ, να σας δώσει πρώτα ο γιατρός βεβαίωση και ακολούθως θα γίνει τριμελής επιτροπή για να το ελέγξουν».

Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης

«Υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία. Θα πρέπει να σας εξετάσει δικό μας γιατρός, να κρίνει ότι πρέπει να γίνει η επέμβαση, να προσκομίσετε στη γραμματεία της κλινικής τα χαρτιά ότι είστε ανασφάλιστος από Ταμεία, από εφορίες, να κάνετε αίτηση και να εγκριθεί από την υπηρεσία. Αυτό το τελευταίο δεν έχει γίνει ακόμη καθώς δεν έχει συσταθεί η αρμόδια επιτροπή στο νοσοκομείο μας, άρα πρακτικά μην περιμένετε να γίνει η επέμβαση σύντομα. Σίγουρα θα πάρει τρεις μήνες. Να ξέρετε όμως πως ακόμη και εάν υπάρξει επιτροπή δεν είναι βέβαιο ότι θα σας δεχθεί».

Νοσοκομείο Πατρών Άγιος Ανδρέας

«Ναι δεχόμαστε κάποιους ανασφάλιστους αλλά όχι τόσο απλά. Γίνονται κάποιες σύνθετες διαδικασίες και θα πρέπει να έχετε συλλέξει πολλές βεβαιώσεις από διάφορες υπηρεσίες. Πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτές οι κινήσεις πρέπει να γίνουν εγκαίρως πριν χειρουργηθείτε και όχι μετά».

ΑΧΕΠΑ

«Ναι δεχόμαστε ανασφάλιστους αλλά υπό προϋποθέσεις. Χρειαζόμαστε για παράδειγμα, κάποιες βεβαιώσεις Ε1 και Ε9 και μαζί με τη βεβαίωση που θα σας δώσει ο γιατρός που θα σας εξετάσει θα περάσουν από επιτροπή και εάν εγκριθεί. Δύσκολα. Μην περιμένετε».

Ιπποκράτειο Αθηνών

«Δεχόμαστε ανασφάλιστους. Απλώς θέλει γνωμάτευση από τον γιατρό, φωτοτυπία ταυτότητας, ΑΜΚΑ από το ΚΕΠ, εκκαθαριστικό εφορίας και βεβαίωση από το Ταμείο σας ότι δεν καταβάλετε ασφαλιστικές εισφορές. Η βασική προϋπόθεση πάντως είναι να μην μπορείς να βγάλεις βιβλιάριο προνοίας».

  ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: