8.10.14

Σκληρό ροκ σε «ρυθμό» εκλογών...

 
Σε κλίμα απόλυτης πόλωσης θα διεξαχθεί η τριήμερη μάχη της βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έπειτα και από την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να δώσει τα ηνία στον υπουργό Υγείας και πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Μάκη Βορίδη.

Ο...
σχεδιασμός όπως αποκάλυψε πρώτο το Real.gr προβλέπει την εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση που θα είναι στοχευμένη πάνω στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στον οποίο το Μαξίμου θέλει να δώσει τον «μουτζούρη» των πρόωρων εκλογών και της αντίστασης στην προοπτική να βγει η χώρα από το μνημόνιο.

Οι εντολές προς υπουργούς και βουλευτές είναι σαφείς: ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε «σημαία» τις δηλώσεις Ντράγκι, έχει δυο και τρεις γραμμές για το θέμα του χρέους και αναγάγει σε μείζονες δηλώσεις ανώνυμων αξιωματούχων από τις Βρυξέλλες προκειμένου να συντηρήσει την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το μνημόνιο, επειδή όπως πιστεύουν στο στενό επιτελείο Σαμαρά, την επόμενη μέρα από το τέλος του προγράμματος η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα έχει κανέναν ουσιαστικό λόγο πολιτικής παρέμβασης.

Η Κουμουνδούρου μιλά για τη «μητέρα των μαχών» θέλοντας αφενός να αναδείξει τις προγραμματικές θέσεις Τσίπρα, αφετέρου να αποδείξει ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει δεμένη στο άρμα της επιτήρησης των δανειστών με ή χωρίς μνημόνιο βάσει των συμφωνιών που έχει κάνει ο Πρωθυπουργός. Στον ΣΥΡΙΖΑ έγιναν χθες δεκάδες συσκέψεις κομματικών στελεχών προκειμένου να υπάρξει κοινή γραμμή στα μείζονα ζητήματα που αφορούν στο χρέος και στο ζήτημα των εκλογών.

Αρκετοί στο «γαλάζιο» στρατόπεδο πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να οδηγήσει τη συζήτηση στο ζήτημα των καταθέσεων και στον Άδωνι Γεωργιάδη, ωστόσο εκτιμούν ότι αυτή η επιλογή επί της ουσίας ακυρώθηκε από τη στιγμή που η ΝΔ αποφάσισε να «αποσύρει» διακριτικά τον πρώην υπουργό Υγείας και να δώσει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στον Τάσο Νεράντζη αφήνοντας στον κ. Γεωργιάδη την κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφισης του προϋπολογισμού.

Ο κ. Σαμαράς θα κλείσει τη διαδικασία λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής όπου θα ξεκινήσει η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης με το κυβερνητικό επιτελείο να εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη και μια μικρή «ενίσχυση» της κοινοβουλευτικής δύναμης από ψήφους που ίσως δώσουν κάποιοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές - αν και μέχρι στιγμής οι περισσότεροι εξ' αυτών έχουν δηλώσει πως δεν θα ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης.

Το «αίνιγμα» Βενιζέλου για κάλπες

Οι έμπειροι στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες εκτιμούν ότι η τριήμερη μάχη της Βουλής θα έχει πολλές στιγμές έντασης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος έχει επιλέξει να μιλήσει πρωτίστως ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και όχι ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των Εξωτερικών.

Η χθεσινή του δήλωση με την οποία έθεσε σε εκλογικό συναγερμό τα στελέχη του ακόμη και για την πιθανότητα εκλογών εντός του 2015, δεν πέρασε απαρατήρητη στο Μέγαρο Μαξίμου από τη στιγμή που ο κ. Σαμαράς πριν από λίγες εβδομάδες μιλώντας στους βουλευτές του είχε ζητήσει να βγάλουν από το μυαλό τους τις πρόωρες κάλπες.

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά χωρίς να θέλουν να βάλουν θέμα εκλογών στο τραπέζι, πολλώ δε μάλλον λίγο πριν από τη συζήτηση στη βουλή, έλεγαν στο Real.gr πως «ο κ. Βενιζέλος μιλούσε σε αμιγώς κομματικό ακροατήριο» αναγνωρίζοντας ωστόσο πως αυτή η δήλωση δεν αντανακλά τον επίσημο σχεδιασμό του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Ακόμη και εάν στο κομματικό επιτελείο της ΝΔ άπαντες εργάζονται και υπό το σενάριο των πρόωρων εκλογών, οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι ο κ. Σαμαράς πηγαίνει με ορίζοντα το 2016 και κεντρικό στόχο να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών.


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: