12.10.14

“Σκηνικό Ιμίων” στην ανατολική Μεσόγειο...

«Σκηνικό Ιμίων» αναζητεί πάλι η Αγκυρα
«Κάτω από το χαλί έχουν αρχίσει και μαζεύονται πολλά». Με αυτή τη φράση περιέγραψε πρόσφατα ανώτερος παράγοντας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών όσα συμβαίνουν εσχάτως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό.
Η πρόσφατη κίνηση της Άγκυρας να...
δεσμεύει περιοχές για σεισμογραφικές έρευνες εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ώστε να στείλει εκεί είτε το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» είτε εξέδρα γεωτρήσεων, εντάσσεται εκτιμούν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα και στη Λευκωσία, στο πλαίσιο μιας τακτικής που σκοπό έχει να αποφευχθούν αρνητικά τετελεσμένα για την Τουρκία.
Παράλληλα όμως σε κύκλους των Αθηνών έχει αρχίσει να εκφράζεται προβληματισμός για τις απρόβλεπτες κινήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σειρά ζητημάτων.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Άγκυρα επιδιώκει να δημιουργήσει εντός της κυπριακής ΑΟΖ ένα «σκηνικό Ιμίων»: Να «παγώσει» κατά κάποιον τρόπο η σημερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάθρακες προτού μεταβληθούν οι ισορροπίες εν όψει της εισόδου στην επόμενη και ουσιαστική φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό την οποία έχει αναλάβει να προωθήσει ο νέος ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: