14.10.14

Ο Μάριος Λώλος, ο Μανώλης Κυπραίος και οι φωτορεπόρτερ...

 

... που «τρομοκρατούν» τα ΜΑΤ...
«Πριν από το 2008, φωτογραφίζαμε πίσω από τα ΜΑΤ, και ήμασταν ελεγχόμενοι. Μετά το 2008, αποφασίσαμε να περάσουμε από την πλευρά των διαδηλωτών, και αυτό δεν άρεσε καθόλου.»
   
Μία άλλη...
περίπτωση που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, είναι αυτή του δημοσιογράφου, Μανώλη Κυπραίου. Στις 15 Ιούνη 2011, και ενώ κάλυπτε τα γεγονότα της απεργίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από άνδρα των ΜΑΤ με αποτέλεσμα να χάσει την ακοή του. Από τότε η ζωή του έχει αλλάξει ριζικά τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Ο Μανώλης Κυπραίος στη μέση.
Ο Μανώλης Κυπραίος στη μέση. Φ: Παναγιώτης Τζάμαρος/ FOSPHOTOS
Μανώλη πόσο σε έχει επηρεάσει η βία που βίωσες τον Ιούνιο του 2011 από τις αστυνομικές αρχές στο Σύνταγμα τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο; Από πού ν ́αρχίσω; Ας τα πω όσο πιο απλά μπορώ. Προσωπικά, για φαντάσου έναν άνθρωπο που «έτρεχε» από το πρωί έως το βράδυ, δραστήριο που του άρεσε να ζει, ν ́ ακούει μουσική, να βλέπει συναυλίες, να πηγαίνει κινηματογράφο. Επαγγελματικά; Τέλος. Δεν μπορώ να δουλέψω ξανά πια. Είναι η κώφωση, οι λαβύρινθοι, τα καλούδια που έχω μέσα στο κεφάλι μου, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να αναπολώ και να «ψιλοσυζητάω» στα κοινωνικά δίκτυα. Ουσιαστικά, ο Μανώλης στις 15 Ιουνίου πέθανε και γεννήθηκε ξανά. Βαρύ το φορτίο, βαριές οι ευθύνες και δύσκολο το να τα βγάλεις πέρα, σε όλους τους τομείς. Αλλά προσπάθησα και προσπαθώ. Το οφείλω στον εαυτό μου και κυρίως στους άλλους. Κάθε νίκη, όσο «μικρή» ή «μεγάλη» κι αν είναι, βοηθά στην καλυτέρευση της ζωής όλων μας, απέναντι σε ένα κράτος που είναι εχθρικό προς τους ανάπηρους και τους «γλωσσάδες» σαν εμένα.
Θεωρείς ότι ήταν στοχευμένη η επίθεση που δέχθηκες στις 15 Ιούνη του 2011; Ναι. Δεν χωράει συζήτηση αυτό καν. Η επίθεση ήταν στοχευμένη. Όταν στον αστυνομικό-διμοιρίτη των ΜΑΤ του δείχνεις την ταυτότητα και του λες είμαι δημοσιογράφος και αυτός δίνει εντολή να σου ρίξουν τη χειροβομβίδα γιατί είσαι δημοσιογράφος, τι είναι; Ξεκάθαρη στόχευση. Δεν έφυγε η κρότου-λάμψης «κατά λάθος», ούτε γλίστρησε από κανέναν αστυνομικό και έσκασε μπροστά μου. Και φυσικά ούτε αντιεξουσιαστές μου πέταξαν μολότοφ με στρακαστρούκες μέσα (μολότοφ-κόμπρα) όπως τις λένε. Δεν γίνονταν επεισόδια εκείνη τη στιγμή, δεν υπήρχαν αντιεξουσιαστές και το κυριότερο: ούτε φωτιά πήρα, ούτε είναι ικανές οι εν λόγω μολότοφ να προξενήσουν τέτοια βλάβη. Έτσι για να τελειώνουμε με τις δικαιολογίες…Η επίθεση έγινε από διμοιρία των ΜΑΤ με δόλο. Τελεία και παύλα.


Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: