23.10.14

Θεατής η Ε.Ε. στις προκλήσεις Νταβούτογλου...

merkel-samaras-anastasiadis 
Στην ατζέντα της σημερινής Συνόδου Κορυφής επιθυμούν να τοποθετήσουν το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, με τις διελεύσεις του ερευνητικού σκάφους Barbaros, η Κύπρος και η Ελλάδα.
Ωστόσο...
η στάση της Γερμανίας όπως αυτή εκφράστηκε από την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών κ. Σεμπλί, δείχνει πως η Άνγκελα Μέρκελ δεν φαίνεται διατεθειμένη να πιέσει την Τουρκία. «Περιμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο» τόνισε και συμπλήρωσε πως η Γερμανία δεν επιθυμεί να εμποδιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Έντονες ελληνικές αντιδράσεις
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι, αν δεν έχουν και οι Τουρκοκύπριοι δικαίωματα στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του τεμαχίου 9 της ΑΟΖ του νησιού, τότε «πρέπει να συζητηθεί το σενάριο των δύο κρατών».
Για «αναφορές σε διχοτομικά σενάρια, ενδεικτικές των πραγματικών τουρκικών προθέσεων» έκαναν λόγο, κυβερνητικές πηγές, αφήνωντας να εννοηθεί πως θα θέσουν το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας χαρακτήρισε, σε μήνυμα που έστειλε στον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, «παράνομη και προκλητική την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, από την Τουρκία».
«Τη στιγμή κατά την οποία τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) παραβιάζονται κατά παράνομο και προκλητικό τρόπο από την Τουρκία, επιθυμώ να σας διερμηνεύσω την ομόθυμη συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας και του συνόλου του ελληνικού λαού» τονίζει ο κ. Παπούλιας στο μήνυμά του και υπογραμμίζει την ανάγκη η ΕΕ να συμπαρασταθεί στη Κύπρο.

Αυστηρή απάντηση Αναστασιάδη σε Νταβούτογλου
Με δήλωσή του, το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά στον Τούρκο πρωθυπουργό Νταβούτογλου και τονίζει πως «όταν οι πράξεις μιλούν από μόνες τους τα λόγια περιττεύουν. Ενώ η Τουρκία διαμηνύει προς διάφορες κατευθύνσεις ότι τάχα επιθυμεί λύση του Κυπριακού, οι πράξεις της κάθε άλλο παρά αυτό αποδεικνύουν».
Ο Κύπριος πρόεδρος τονίζει στη δήλωσή του: «Λίγα μόλις 24ωρα πριν από την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, η Τουρκία παραβιάζοντας κατάφορα το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, έθεσε σε εφαρμογή την οδηγία προς τους ναυτιλλομένους (NAVTEX), αποδεικνύοντας έτσι τις πραγματικές της προθέσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Αν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, ας προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιστώντας έτσι εφικτή την επανέναρξη των συνομιλιών». efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: