22.10.14

Οι παραχαράκτες της ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ...

 
Τις προάλλες έλαβα μία πρόσκληση από τη ΝΕΡΙΤ(!), για να παραστώ σε μια εκδήλωση που συνδιοργάνωναν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το ... αρχείο Δημόσιας Τηλεόρασης (ΔΤ), για την προβολή του ντοκιμαντέρ "Κρυφτό", παραγωγής ΟΗΕ, 1958, που πραγματοποιείται με...
την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας οπτικοακουστικής κληρονομιάς. 
Θα επακολουθούσε συζήτηση. Σκόπευα να πάω στην εκδήλωση, κυρίως για να καταγγείλω την παραχάραξη της ιστορίας των οπτικοακουστικών αρχείων της χώρας, που συμβαίνει μετά το μαύρο της ΕΡΤ και που εκφράζεται σε όλο της το μεγαλείο από αυτό το λογότυπο "Αρχείο ΔΤ" που βλέπετε στην πρόσκληση που μου απευθύνθηκε. Το ίδιο λογότυπο εμφανίζεται και στα (ο Θεός να τα κάνει) τηλεοπτικά προγράμματα της ΝΕΡΙΤ, κάθε φορά που χρησιμοποιείται υλικό από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ.

Το ντοκιμαντέρ αυτό, εξ όσων γνωρίζω, είχε διατεθεί στο Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο (ΕΟΑ). Το ΕΟΑ το έκλεισαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις πριν κλείσουν την ΕΡΤ.  Τότε, το αρχείο του ΕΟΑ περιήλθε εξ ολοκλήρου στην κατοχή της ΕΡΤ (μαζί και το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ), η οποία κατείχε ούτως ή άλλως τη συντριπτική πλειονότητα (σε ποιότητα και ποσότητα) του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της χώρας.

Σήμερα, δημοσιεύτηκε το Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης, στις "Τυπολογίες" .

Εκεί, εμφανίζεται συνδιοργανωτής της εκδήλωσης η ΝΕΡΙΤ, κύριος (ιδιοκτήτης) του ντοκιμαντέρ το αρχείο ...ΔΤ και συντονιστής της εκδήλωσης ο πρώην Διευθυντής του Μουσείου - Αρχείου της ΕΡΤ, κ. Αλεξόπουλος, νυν υπάλληλος της ΔΤ (δηλαδή του Υπουργείου Οικονομικών) και προσφάτως επιλεγείς από τον διαβόητο διαγωνισμό προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ, ως υπάλληλος της ΝΕΡΙΤ.

Το αρχείο της ΕΡΤ (ή έστω του ΕΟΑ) δεν φαίνεται πουθενά. Υπάρχει μόνον αρχείο ...ΔΤ, δηλαδή Υπουργείο Οικονομικών (ούτε καν Πολιτισμού).

Η αλήθεια είναι ότι το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ, μετά το μαύρο, βρέθηκε μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης, δηλαδή μεταξύ Γκίκα (Μάναλη) και Γκίκα (Χαρδούβελη).

Η ΕΡΤ, ακόμα και όταν ενσωμάτωνε στο οπτικοακουστικό της Αρχείο αρχεία τρίτων (λόγω δωρεάς), τα αποκαλούσε πάντοτε με το όνομα του δωρητή και αρχικού συλλέκτη (π.χ. Αρχείο Πουλίδη).
 

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Νίκου Μιχαλίτση, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: