9.10.14

Επιμένει στην άποψή του ο Μ.Τιβέριος...

"Ένοικος του τάφου στην Αμφίπολη είναι ο Νέαρχος"...


Εμμένει στις θέσεις του ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τιβέριος, μετά τις...
ανακοινώσεις της υπεύθυνης της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Κατερίνας Περιστέρη.


Συγκεκριμένα, ο κύριος Τιβέριος υποστηρίζει ότι ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης, είναι ο στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχος.

Η λίστα με τους στρατηγούς του Μακεδόνα στρατηλάτη είναι αρκετά μεγάλη, ωστόσο ο κύριος Τιβέριος υποστηρίζει ότι επικρατέστερος όλων είναι ο Νέαρχος.

«Με βάση τη λογική, ο συγκεκριμένος στρατηγός είναι ο πιο πιθανός να βρίσκεται στον τάφο αυτόν, καθώς είναι ο μοναδικός που ήταν Αμφιπολίτης. Είχε γεννηθεί στην Κρήτη, αλλά από μικρή ηλικία είχε πάει με τον πατέρα του στην Αμφίπολη και ήταν πολίτης της. Θεωρώ ως πιο πιθανό το σενάριο να έχει ταφεί ο Νέαρχος στον τύμβο και όχι κάποιος άλλος στρατηγός, καθώς σε αυτή την περίπτωση, με βάση πάντα τη λογική, ο τάφος του θα έπρεπε να είχε κατασκευαστεί στην πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου», αναφέρει στην εφημερίδα Δημοκρατία ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της ανασκαφικής διαδικασίας θυμίζουμε ότι ακόμη δύο κομμάτια της μαρμάρινης θύρας εντοπίστηκαν στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.

Η ανασκαφική ομάδα εντόπισε τα δύο κομμάτια στο χώμα, μπροστά στο θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου.

Έτσι μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί πέντε από τα κομμάτια της θύρας και το παζλ συμπληρώνεται. Η εν λόγω θύρα «φέρει εφηλίδες, οι οποίες μιμούνται την κεφαλή καρφιών, όπως είθισται στις ξύλινες πόρτες».

Έχουμε θύρα κατασκευασμένη από μάρμαρο Αλυκής Θάσου- όπως είναι κατασκευασμένο και όλο το ταφικό συγκρότημα- με εφηλίδες, οι οποίες μιμούνται την κεφαλή καρφιών, όπως είθισται στις ξύλινες πόρτες...
ksipnistere.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: