9.10.14

Υπό κατάληψη το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ...




Κατάληψη στο κτίριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν περίπου 80 μέλη φοιτητικών οργανώσεων, με κύριο αίτημα τη ...
μη διαγραφή των φοιτητών, αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές που αποφάσισε να εισάγει η Σύγκλητος στη διαδικασία των συνεδριάσεών της.
Οι φοιτητές, έχουν κλειδώσει με λουκέτα τις εισόδους του κτιρίου Διοίκησης και της Πρυτανείας.
Καταγγελίες της Αριστερής Ενότητας
Η Αριστερή Ενότητα ΑΠΘ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της πως κατά τη χθεσινή (Τετάρτη) πρώτη συνεδρίαση της νέας Συγκλήτου του ΑΠΘ, όπου μεταξύ άλλων τέθηκε το θέμα των διαγραφών φοιτητών, «η νέα πρυτανεία και ο πρύτανης Π. Μήτκας έδωσαν το πρώτο δείγμα γραφής για την αυταρχική διοίκηση την οποία πρόκειται να ασκήσουν στο Ίδρυμα, καθώς οι φοιτητές του Α.Π.Θ. οι οποίοι μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων τους, ήθελαν να επιδώσουν ψηφίσματα και αποφάσεις ενάντια στις διαγραφές φοιτητών, βρήκαν τις πόρτες της αίθουσας της συγκλήτου αμπαρωμένες με λουκέτα και μπροστά από αυτές μία μικρή στρατιά από φύλακες του Ιδρύματος οι οποίοι στέκονταν μπροστά στην είσοδο».
«Μπορεί να είναι η πρώτη φορά που φοιτητές αποκλείονται με τέτοιο τρόπο από τη διαδικασία της συγκλήτου, αλλά για εμάς δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά τις προθέσεις της νέας πρυτανικής αρχής, η οποία επιδιώκει ως μακρύ χέρι του Υπουργείου Παιδείας, να επιβάλλει το “νόμο και την τάξη” στο Πανεπιστήμιο», προσθέτουν από την Αριστερή Ενότητα.
Η φοιτητική παράταξη, δηλώνει προς όλες τις πλευρές, «ότι όποιος σταθεί εμπόδιο ανάμεσα στους φοιτητές και στα δικαιώματα τους, όποιος κλειδαμπαρώνεται πίσω από αλυσοδεμένες πόρτες για να εφαρμόσει τις πιο αντιδραστικές επιταγές της κυβέρνησης, όποιος νομίζει ότι το Πανεπιστήμιο θα γίνει ένας απονεκρωμένος και πειθαρχημένος κοινωνικός χώρος, όποιος τη στιγμή που η χώρα και το Πανεπιστήμιο διαλύονται από τα Μνημόνια, επιλέγει να βρεθεί στο πλευρό της πιο ακροδεξιάς κυβέρνησης που γνώρισε ποτέ ο τόπος, θα μας βρει απέναντι του με όλες μας τις δυνάμεις. Ο αγώνας για το Δημόσιο, Δωρεάν και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο θα νικήσει» και καταλήγει πως, «η εποχή του φόβου θα γίνει παρελθόν,οι μέρες της Ανατροπής ξημερώνουν!», καταλήγει.
Τι λέει ο ο αναπληρωτής Πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού
Η ομάδα των φοιτητών, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής Πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού Θεόδωρος Λαόπουλος, αποπειράθηκε χθες να εισέλθει βίαια στην αίθουσα όπου είχε συνέλθει η Σύγκλητος για την πρώτη τακτική συνεδρίαση της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Λαόπουλος στόχος των πρυτανικών Αρχών είναι να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη λειτουργία των πανεπιστημιακών οργάνων και να αντιμετωπιστεί το σύνηθες φαινόμενο της διακοπής των συνεδριάσεων της Συγκλήτου, λόγω εντάσεων που προκαλούνται από ομάδες ατόμων. Στην κατεύθυνση αυτή η Σύγκλητος αποφάσισε χθες ομόφωνα ότι «όπως και όλα τα συλλογικά διοικητικά όργανα του Πανεπιστημίου, συνεδριάζει -σύμφωνα με τη νομοθεσία- με την παρουσία μόνο των μελών της».
Όσον αφορά τη διαδικασία παρεμβάσεων από συλλόγους (εργαζομένων, φοιτητών, διδασκόντων, συλλογικών οντοτήτων) στην απόφαση της Συγκλήτου προβλέπεται η δυνατότητα «να στέλνουν το κείμενο/αίτημα που επιθυμούν στη διεύθυνση sigklitos@auth.gr ή να το καταθέτουν γραπτά στο Πρωτόκολλο του ΑΠΘ ή να το παραδίδουν στο θυρωρείο του Κτιρίου Διοίκησης».
«Η Πρυτανεία θα δίνει στα μέλη της Συγκλήτου αντίγραφο όλων των κειμένων/αιτημάτων που κατατίθενται, ώστε να αποφασίζουν επί αυτών. Οι σύλλογοι, ομάδες ή άτομα που θέλουν να παρουσιάσουν προφορικά το θέμα τους στη Σύγκλητο μπορούν επίσης να καταθέτουν γραπτά ή ηλεκτρονικά το αίτημά τους (αναφέροντας τα στοιχεία του εκπροσώπου που θα μιλήσει και το θέμα, με σύντομη αιτιολόγηση της ανάγκης για προφορική παρουσίαση). Η Πρυτανεία θα θέτει υπόψη της Συγκλήτου όλα ανεξαιρέτως τα αιτήματα προφορικής παρουσίασης αμέσως μόλις υποβάλλονται και θα ενημερώνει τους ενδιαφερομένους για την έγκριση ή όχι του αιτήματός τους από τη Σύγκλητο», διευκρινίζεται στην απόφαση της Συγκλήτου.
Διευκρινίσεις για τις διαγραφές φοιτητές
Όσον αφορά το κυριότερο αίτημα των φοιτητικών οργανώσεων, να μη διαγραφεί κανένας μη ενεργός φοιτητής, ο κ. Λαόπουλος επισήμανε ότι η διοίκηση του ΑΠΘ έχει διατυπώσει την αντίθεσή της στις διαγραφές και ότι προτίθεται να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που δίνει ο νόμος, εφόσον κάποιος φοιτητής εκφράσει τη βούλησή του να παραμείνει ενεργός.
Η Σύγκλητος, προέβη και σε διευκρινιστική ανακοίνωση για το θέμα ενημερώνοντας «ότι δεν επιθυμεί να αφαιρεθεί από κανένα φοιτητή του Ιδρύματος που ενδιαφέρεται έμπρακτα να ολοκληρώσει σε εύλογο χρόνο τις σπουδές του το δικαίωμα αυτό και θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία».
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πρόθεση «αιωνίων» φοιτητών να επανέλθουν ενεργά στις σπουδές τους, υποβάλλεται στις Γραμματείες των Τμημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: