2.10.14

Βενιζέλος: Καλό το πλαίσιο για έξοδο από το μνημόνιο...

Βενιζέλος: Καλό το πλαίσιο για έξοδο από το μνημόνιο
Πάντα, όμως, υπάρχουν δυσκολίες...
Με ευρεία ατζέντα, η επαφή που είχε ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Μετά τη συνάντηση, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως όλα βαίνουν καλώς στη συγκυβέρνηση και...
πως οι συνομιλίες με την τρόικα είναι σε καλό δρόμο .
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν νέα συνάντηση το βράδυ της Πέμπτης, η οποία είχε διάρκεια περίπου 2 ωρών. Πριν από τη συνάντηση, πηγές από το περιβάλλον του Μαξίμου ανέφεραν πως στο επίκεντρο της συνομιλίας τους θα βρεθεί το θέμα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ), μετά τις αστοχίες στις ιδιωτικοποιήσεις.
Επί της ουσίας, όμως, οι αποκρατικοποιήσεις βρίσκονται στην τελευταία παράγραφο αυτής της ατζέντας, από τη στιγμή που στις σημερινές επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα κυριάρχησαν τα εργασιακά. Το απόγευμα της Πέμπτης ξεκίνησε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τους επικεφαλής των δανειστών, με κεντρικό θέμα τις απολύσεις στο Δημόσιο, τον νέο απεργιακό νόμο, αλλά και την αλλαγή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Εξάλλου, «καυτό» θέμα είναι και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αγοράσει χρόνο, καθώς -όπως ήδη έχει πει στην τρόικα- αναμένει τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου έγινε με ευρεία ατζέντα, με κυβερνητικές πηγές να διαρρέουν πως όλα είναι καλά μεταξύ των δύο εταίρων και πως προχωρούν αισίως οι συνομιλίες με την τρόικα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως αρχικά έγινε ενημέρωση για όλες τις εκκρεμότητες σχετικά με την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και στη συνέχεια από τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα και την πορεία αξιολόγησης.
Επίσης ο κ. Βενιζέλος σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για το ΤΑΙΠΕΔ και μετά για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα. «Πάντα υπάρχουν δυσκολίες. Όμως το πλαίσιο είναι καθαρό και καλό για να πάμε στην οριστική έξοδο από το καθεστώς μνημονίου», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.
Η συνάντηση των δύο πολιτικών αντρών έγινε στον απόηχο της χθεσινής εξαγγελίας τους για κατάθεση αιτήματος ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς και της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού, τη Δευτέρα. Με την ψήφο εμπιστοσύνης, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος επιχειρούν να δώσουν  παράταση ζωής στη συγκυβέρνηση έως τον Μάρτιο. Το είπε άλλωστε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοινώνοντας ότι οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα αρχίσουν τον Φεβρουάριο. Ταυτόχρονα, αφαιρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ η δυνατότητα υποβολής πρότασης μομφής, την οποία είχε κάθε δικαίωμα να ζητήσει, αφού πλέον έχει παρέλθει το εξάμηνο που απαιτείται από το Σύνταγμα.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: