21.10.14

Την παρέμβαση του ΟΗΕ ζήτησε ο Αναστασιάδης...



Την τουρκική προκλητικότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις συνεπακόλουθες συνέπειες στη διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, εκθέτει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σε...
επιστολή προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.
Στην επιστολή, ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου, που κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο στη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι οι ενέργειες της Άγκυρας δεν συνάδουν με το πνεύμα των συνομιλιών στην Κύπρο. Τείνουν, προσθέτει, να καταστρέψουν τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για τη δημιουργία καλού κλίματος και στην πραγματικότητα, να τινάξουν στον αέρα την όλη διαπραγματευτική διαδικασία.
Ταυτόχρονα, καλεί τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού να παρέμβει προς την κατεύθυνση της Άγκυρας, προκειμένου να μεταπεισθεί και να μην προχωρήσει στην παράνομη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στην περιοχή, που θα απέτρεπε και την περαιτέρω ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επισημαίνει ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι η τουρκική παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ αναπτύσσεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα επιχειρεί να θέσει το πλαίσιο για ουσιαστικό διάλογο στο Κυπριακό.
Αναφερόμενος ειδικά στην τουρκική οδηγία προς ναυτιλομένους και τη δέσμευση περιοχής στο νότιο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, πλησίον των τεμαχίων 1, 2, 3, 8 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεικνύει ότι πρόκειται για την κορύφωση μιας συνεχιζόμενης προκλητικής στάσης της Άγκυρας έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα, προσθέτει, που στην περιοχή διεξάγονται νόμιμες εργασίες γεώτρησης από τις εταιρείες ENI-KOGAS. Στην επιστολή προς τον Μπαν Κι Μουν, ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει ότι οι τουρκικές ενέργειες συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: