9.10.14

Μία «ωραία ατμόσφαιρα» -ξανά- στο ΠΑΣΟΚ...

beni ko
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ περιέγραφαν ως «αχαρακτήριστη» την κίνηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να θέσει εσωκομματικά ζητήματα, επαναφέροντας την εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ λίγο πριν από...
την κρίσιμη κοινοβουλευτική μάχη, όπου υποτίθεται ότι θα εμφανίζονταν ως «μία γροθιά» να υπερασπιστούν το έργο τους και το «προοδευτικό πρόσημο» που προσδίδουν στην κυβέρνηση. Μιλούσαν για «άκαιρη» παρέμβαση και τον …απομόνωναν τρόπον τινά.
Αυτά όμως το βράδυ. Γιατί το μεσημέρι, η συζήτηση πήρε μεγάλες διαστάσεις. Αφορμή στάθηκε η «πολιτική πλατφόρμα» που κατέβασε αίφνης –μία μέρα αφού έδειξε να βάζει τέλος στη διαμάχη του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο- ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη συνεδριαση της «πράσινης» ΚΟ, επαναλαμβάνοντας τα περί ελλείμματος στη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος, αλλά και θέτοντας θέμα αποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με κορυφαίο παράδειγμα τη λίστα Λαγκάρντ, την φοροδιαφυγή των πλουσίων, την μη φορολόγηση της πλουτοκρατίας και των off shore εταιριών. Ζήτησε, λέγεται, ως και την ανεξαρτητοποίηση του παλαιστινιακού κράτους…
Οι ενστάσεις του κ.Χρυσοχοΐδη, ήταν λίγο πολύ γνωστές και δεν εξέπληξαν τους παρευρισκόμενους. Αυτό που ξένισε κάποιους ήταν η χρονική συγκυρία που επέλεξε να τις επαναφέρει, με πολλούς βουλευτές μάλιστα να κριτικάρουν αργότερα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το ότι …δεν του απάντησε σε αρκετά υψηλούς τόνους, παρά το γεγονός ότι μίλησε για «λάθος χρόνο και λάθος μέρος» για να θέσει τις αιτιάσεις του, αντιπροτείνοντας να τις θέσει στα όργανα του ΠΑΣΟΚ, του επιτέθηκε για τα περί «μη φορολόγησης των πλουσίων» θυμίζοντάς του ότι είναι υπουργός και θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες και θυμίζοντας το 15% της φορολογίας στις off shore που θεσπίστηκε επί Παπανδρέου ακόμα, ενώ μίλησε εκτενώς για την αστάθεια στην Παλαιστίνη.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ.Χρυσοχοΐδης, τάχθηκε υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας, συμφωνώντας με την εισήγηση του προέδρου για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ υποστήριξε ότι απλά έθεσε κάποια ζητήματα για το τι πρέπει να γίνει στο εξής και ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον προσέβαλλε προσωπικά, κάνοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαντήσει μιλώντας για «συνωμοσίες» και βολές εις βάρος του, ακόμα και για προπηλακισμούς που δεν του έκανε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ...
Το σκηνικό είχε γίνει αρκετά εκρηκτικό, όταν μπήκαν στην αντιπαράθεση οι άλλοι βουλευτές. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, επιχείρησε να συμβιβάσει τα πράγματα, επιζητώντας ενότητα, κάτι στο οποίο συμφώνησαν Τάκης Ρήγας και Λεωνίδας Γρηγοράκος. Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εγκάλεσε τον κ.Χρυσοχοΐδη ζητώντας να μη γίνεται το ΠΑΣΟΚ συνεχώς πρωτοσέλιδο για τα εσωκομματικά του, ενώ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν συνεχίσουν με εσωστρέφεια, την ψήφο που προορίζεται για τη Δημοκρατική Παράταξη, θα την πάρει το …Ποτάμι.
Στο στόχαστρο του Μιχάλη Κασσή βρέθηκε αίφνης ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο βουλευτής ζήτησε την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα του κόμματος, ανακινώντας έτερο εσωκομματικό θέμα. Ήταν μάλλον η ώρα, που η συζήτηση …ξέφυγε. Ο Συμεών Κεδίκογλου άσκησε κριτική στον σχεδιασμό ενόψει συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης. «Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς πάμε να κάνουμε στο συνέδριο. Θα εκλεγεί ηγέτης; Θα είμαστε συνιστώσα;», ρώτησε, αφήνοντας υπονοούμενα για σύμπραξη με δυο-τρεις κινήσεις που μετά βίας «γεμίζουν ταξί». Έτσι, αποφάσισε να πάρει τον λόγο και ο Θάνος Μωραΐτης που παρότι συμφώνησε με την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου ενόψει της ψηφοφορίας για την παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, του επιτέθηκε για τις αιχμές κατά εσωκομματικών του αντιπάλων προσφάτως. Ο πρώην υπουργός καταφέρθηκε κατά της λογικής της μίας άποψης στο εσωτερικό του κόμματος και αντεπιτέθηκε στον Ευάγγελο Βενιζέλο χαρακτηρίζοντας από την πλευρά του ως «συνομωσιολογία» τα περί πέμπτης φάλαγγας και …καλλικατζάρων.
Και κάπως έτσι, στο ΠΑΣΟΚ, παρά τη διαφαινόμενη ομόφωνη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, και την επόμενη μέρα θα παραμένουν … «μία ωραία ατμόσφαιρα».


matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: