21.10.14

Χάρτινη η πανοπλία του Βορίδη...

«οι υπουργικές διαβεβαιώσεις στη Βουλή δεν αποτελούν ασπίδα προστασίας»...

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσμα του ιού Έμπολα» δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ανακοινώνοντας ότι ήδη...
έχει οριστεί νοσοκομείο αναφοράς στο ενδεχόμενο κρούσματος. Στο πλαίσιο μάλιστα της θωράκισης της χώρας για το ενδεχόμενο εισαγωγής του ιού στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε και η σχετική άσκηση την Παρασκευή στο νοσοκομείο "Αμαλία Φλέμινγκ". Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ «με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση ετοιμότητας του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος του ιού Έμπολα στη χώρα μας».

Η «επιτυχία» όμως ήρθε και κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος μόλις δύο εικοσιτετράωρα μετά την ολοκλήρωση της άσκησης. Αρκούσε η ανησυχία ενός ναυτικού που πρόσφατα είχε επισκεφθεί τη Νιγηρία για να αντιληφθεί κανείς πως η πανοπλία του συστήματος αντιμετώπισης ήταν και αυτή χάρτινη. Με συμπτώματα υψηλού πυρετού και πονόλαιμου ο 27χρονος αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού που πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Αφρική φοβήθηκε πως έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα. Ο τρομοκρατημένος ναυτικός επικοινώνησε με νοσοκομείο της Πάτρας μεταφέροντας τους φόβους του στους γιατρούς. Και κάπου εκεί η άσκηση επί χάρτου μεταφέρεται από το "Αμαλία Φλέμινγκ" στο πεδίο της πραγματικότητας με τραγικά αποτελέσματα όσον αφορά την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Το πλήρωμα του ΕΚΑΒ, που τον μετέφερε στο νοσοκομείο, δεν είχε πάρει κανένα από τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ το ίδιο έγινε και με τους γιατρούς που ήρθαν σε επαφή μαζί του. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στη συνέχεια έκαναν στον ασθενή και εργαστηριακές εξετάσεις ενώ δεν θα έπρεπε, διότι με τη λήψη αίματος και την ανάλυση εντός νοσοκομείου θα μπορούσε να είχε μεταδοθεί ο ιός. Για καλή τύχη όλων ο ασθενής έπασχε από λοίμωξη του αναπνευστικού. Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο αντιμετωπίσθηκε το περιστατικό δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού για την ετοιμότητα του συστήματος στο ενδεχόμενο κρούσματος.

Μια άσκηση για τα μάτια των δημοσιογράφων και οι υπουργικές διαβεβαιώσεις στη Βουλή δεν αποτελούν ασπίδα προστασίας και το περιστατικό της Πάτρας το αποδεικνύει. Έχοντας πίσω σου τα απομεινάρια ενός διαλυμένου συστήματος Υγείας δεν μπορείς να μιλάς για πανοπλίες και για επιτυχημένες ασκήσεις. Ας αναλογιστεί κανείς τι έχει απομείνει σήμερα μονάχα από το ΕΚΑΒ και θα καταλάβει πόσο χάρτινη είναι η άμυνα του όλου συστήματος...

Πέτρος Κατσάκος - avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: