8.10.14

Δικαστική έρευνα σε βάρος του Σαρκοζί...

Γάλλοι δικαστές διεξάγουν έρευνα από το Μάρτιο του 2013 καθώς υπάρχουν υποψίες για την καταβολή προμηθειών στο περιθώριο ενός συμβολαίου για την...
πώληση ελικοπτέρων που υπεγράφη με το Καζακστάν το 2010, όταν ήταν πρόεδρος της Γαλλίας ο Νικολά Σαρκοζί, αποκάλυψε η εφημερίδα Le Monde.

Αυτή η κρατική σύμβαση, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αφορούσε την αγορά 45 ελικοπτέρων της εταιρείας Eurocopter (που μετονομάστηκε σε Airbus Helicopters).

Μια δικαστική πηγή επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησε το Μάρτιο του 2013 μια διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης καθώς υπάρχουν υποψίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από οργανωμένη συμμορία και ενεργητική δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων ξένων χωρών.

Σε αυτήν την υπόθεση μία δικηγόρος από τη Γαλλία κατηγορείται για ενεργητική δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων ξένης χώρας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διευκρίνισε η δικαστική πηγή. Δύο μεσάζοντες επίσης διώκονται, προσέθεσε η Λε Μοντ.

Όμως οι ανακριτές θα θέσουν επίσης υπό κράτηση μια στενή συνεργάτιδα του Κλοντ Γκεάν, συνεργάτη του Νικολά Σαρκοζί που διετέλεσε γενικός γραμματέας στο προεδρικό μέγαρο όπως και ενός πρώην νομάρχη που, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπήρξε σύμβουλος του πρώην προέδρου της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα η έρευνα ξεκίνησε από μία καταχώριση του Trafcin, του δικτύου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος του υπουργείου Οικονομικών, που αφορούσε μια μεταφορά χρημάτων στο λογαριασμό αυτού του πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου.

Η έρευνα της αστυνομίας αποκάλυψε και άλλες πληρωμές που δεν δικαιολογούνται που έκανε η δικηγόρος του και που προέρχονταν από έναν Βέλγο επιχειρηματία με καταγωγή από το Καζακστάν, στενό συνεργάτη του προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, περιγράφει η Λε Μοντ.

Μια άλλη πλευρά αυτής της υπόθεσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ότι οι ανακριτές αναρωτιούνται εάν η πρώην κυβερνητική ομάδα άσκησε πιέσεις σε Βέλγους βουλευτές κατόπιν αιτήματος του προέδρου Ναζαρμπάγεφ προκειμένου να ψηφίσουν μία νομοθετική διάταξη που θα επέτρεπε να τεθούν στο αρχείο οι ποινικές διώξεις από την οποία ωφελήθηκε ο Βέλγος επιχειρηματίας και δύο από τους συνεργάτες του...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: