10.10.14

"Ερασιτεχνισμοί οι περικοπές στα ερευνητικά προγράμματα"...

«Ερασιτεχνισμοί οι περικοπές στα ερευνητικά προγράμματα»
ΔΗΜΑΡ: Αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση...


"Η απόφαση περικοπής των προϋπολογισμών των ερευνητικών προγραμμάτων «ΘΑΛΗΣ», «Αριστεία I&ΙΙ» και «ERC», χωρίς...
πειστική αιτιολόγηση, επιβαρύνει το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας και αποδυναμώνει τον εθνικό στόχο συγκράτησης του ερευνητικού δυναμικού στη χώρα", τονίζει η ΔΗΜΑΡ.

Την ώρα που η φυγή χιλιάδων νέων επιστημόνων από την Ελλάδα συνεχίζεται ,ελλείψει πόρων και λόγω αδυναμίας εύρεσης εργασίας, «αποφασίζεται η οριζόντια περικοπή πόρων από τα ελάχιστα ερευνητικά προγράμματα που υλοποιούνται στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα «ΘΑΛΗΣ» στόχευε, εκτός των άλλων, και στην προσέλκυση ερευνητών οι οποίοι διαβιούν στο εξωτερικό μέσω της συνεργασίας τους με ελληνικές ερευνητικές ομάδες. Η χρονική στιγμή, δε, της απόφασης περικοπών λίγους μήνες πριν την λήξη των προγραμμάτων, δημιουργεί επιπρόσθετες δυσκολίες για την επιτυχή ολοκλήρωσή τους», αναφέρει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Μάλιστα, τονίζει ότι «η έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία αποτελούν αναγκαίες και απαραίτητες συνθήκες για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Αδιαπραγμάτευτο στοιχείο αυτού του πλαισίου αποτελεί ένα σταθερό και ολοκληρωμένο πλαίσιο χρηματοδότησης, χωρίς αιφνιδιασμούς και ερασιτεχνισμούς. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενόψει και της έναρξης της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020), οφείλουν να προβούν σε λεπτομερή σχεδιασμό μιας εθνικής στρατηγικής για την έρευνα η οποία θα προνοεί αυξημένους πόρους»...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: