22.10.14

Νταβούτογλου: «Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι στην ΑΟΖ»...

 




Μήνυμα συμπαράστασης προς την Κύπρο, απέστειλε ο Παπούλιας...
Η Άγκυρα δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο νοτίως της Κύπρου, παρά τις αντιδράσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης και την απειλή διακοπής της...
διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ. «Στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι» υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ αντιδρά η «νέα» συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μετά και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις... αερ(ι)ομαχίας στην περιοχή.
«Το Barbaros θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες, βάσει των συμφωνιών που έχουν γίνει μεταξύ της Τουρκίας και της "ΤΔΒΚ". Έχουμε το δικαίωμα να πραγματοποιούμε σεισμικές έρευνες στην περιοχή και θα ασκούμε πάντα το δικαίωμά μας» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να μονοπωλήσουν αυτά τα δικαιώματα», αναφέροντας ότι η Τουρκία αναζητεί λύση μέσω συνομιλιών. Είπε επίσης ότι το νερό που θα φτάσει στην Κύπρο με υποθαλάσσιους αγωγούς από την Ανατολία μπορεί να δοθεί και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η έξοδος του BARBAROS στη Μεσόγειο ήταν «πολιτική κίνηση που αποσκοπούσε στο να ασκήσει πίεση στους Ελληνοκυπρίους, για να συμφωνήσουν σε μια διζωνική δικοινοτική λύση». Ο αρθρογράφος Ορχάν Καρπαζλί, στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ, υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει τώρα «το πάνω χέρι», καθώς ο μόνος τρόπος να φτάσει το κυπριακό αέριο στην Ευρώπη είναι μέσω αγωγών που θα διέρχονται από την Τουρκία.
Συμμαχία... Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ
Από τη μεριά του ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης με τη λογική της νέας συμμαχίας Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, μετά και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, απέναντι στην Τουρκία στην εν λόγω ενεργειακή περιοχή αναφέρθηκε στις “παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία”, σημειώνοντας:
«Ποια είναι η αποτελεσματικότητα της ΕΕ απέναντι στην επιθετικότητα της παραβίασης της ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία; Είναι ή δεν είναι η ΑΟΖ των κρατών-μελών και ΑΟΖ της ΕΕ» ; διερωτήθηκε.
Πολεμικά παιχνίδια γεωπολιτικών ανταγωνισμών της συμμαχίας Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, ως "αντίβαρο" στην Τουρκία Πολεμικά παιχνίδια γεωπολιτικών ανταγωνισμών της συμμαχίας Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, ως "αντίβαρο" στην Τουρκία Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου από τις τουρκικές προκλήσεις, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της πρώτης γεώτρησης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ.
Πρόσθεσε ότι λαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναφορές για την κατάσταση και τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων που βρίσκονται παράνομα εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση στα γραφεία του ΚΣ ΕΔΕΚ με τον Πρόεδρο του Κινήματος Γιαννάκη Ομήρου και τον Α` Αντιπρόεδρο Γιώργο Βαρνάβα, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι αναμένεται τον Δεκέμβριο το γεωτρύπανο να προχωρήσει στην επόμενη γεώτρηση σε ένα από τα δυνητικά κοιτάσματα στα τεμάχια 2, 3 και 9.
Αερομαχίες στην άσκηση Ισραήλ-Κύπρου
Και ενώ το «Μπαρμπαρός» περιφερόταν στα νότια της Λεμεσού, η ισραηλινή αεροπορία με 30 αεροσκάφη τρίτης και τέταρτης γενιάς (F-15, F-16 και F-18) πραγματοποιούσε την άσκηση «Ονήσιλος - Gideon» με την Εθνική Φρουρά της Κύπρου στην περιοχή Πάφου και Τροόδους. Τα αεροσκάφη της ισραηλινής αεροπορίας διενήργησαν εικονικές επιθέσεις και προσβολές στόχων στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» και στο ραντάρ του Τροόδους, γράφει σήμερα η "Ε".
Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς (TOR-Μ1 και BUK) τέθηκαν σε λειτουργία και όπως πληροφορείται η «Ε», κατάφεραν να εγκλωβίσουν τα αεροσκάφη και να προχωρήσουν σε εικονικές προσβολές τους. Επίσης οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου με στόχο να «τυφλώσουν» τα ραντάρ της Εθνικής Φρουράς, η οποία χρησιμοποίησε αντίμετρα.
Η μη παρουσία ελληνικών σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού αποτελεί πολιτική απόφαση Αθηνών και Λευκωσίας, χωρίς όμως να αποκλείεται κάποια διέλευση μιας ελληνικής φρεγάτας που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο διεθνούς επιχείρησης. Επίσης, συνεχίστηκε η ρωσική άσκηση στα ανατολικά της Κύπρου, χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε συσχετισμός με την παρουσία του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. Το ρωσικό ενδιαφέρον, όπως ανέφεραν στρατιωτικές πηγές, είναι στραμμένο αποκλειστικά στη Συρία. 

enet.gr

Μήνυμα συμπαράστασης προς την Κύπρο απέστειλε ο Παπούλιας

Μήνυμα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. 
"Τη στιγμή κατά την οποία τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη παραβιάζονται κατά παράνομο και προκλητικό τρόπο από την Τουρκία, επιθυμώ να σας διερμηνεύσω την ομόθυμη συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας και του συνόλου του ελληνικού λαού.
Εκφράζω την ευχή και προσδοκία να έχουν θετικό αποτέλεσμα οι ενέργειες που η κυβέρνησή σας αναλαμβάνει προς αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, ελπίζοντας συνάμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της" τονίζει ο κ. Παπούλιας στο μήνυμά του.



Δεν υπάρχουν σχόλια: