16.10.14

Μαύρος Οκτώβρης για τις ελληνικές αγορές...




Μαύρο Οκτώβρη για την Ελλάδα προοιωνίζεται το κραχ στην αγορά ομολόγων και το Χρηματιστήριο της Αθήνας, που… αντλεί δύναμη από την καλπάζουσα πολιτική αβεβαιότητα και τους...
μικροκομματικούς ακροβατισμούς ένθεν κακείθεν του πολιτικού φάσματος.
Σε μια εξαιρετικά εύθραυστη περίοδο για την ευρωπαϊκή οικονομία, όπου τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται επίσης σε ελεύθερη πτώση, οι «αγορές» αίρουν την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα με τρόπο ηχηρό και επίπονο, αναδεικνύοντας όχι μόνο τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής, που στηρίχτηκε αποκλειστικά στον μύθο του δημοσιονομικού «success story», αλλά και τις αδυναμίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει καθαρές απαντήσεις για το σχέδιο της επόμενης ημέρας ως προς τη χρηματοδότηση της χώρας.
Για το Χρηματιστήριο Αθηνών η χθεσινή ήταν μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις της Ιστορίας, καθώς σε ποσοστό άνω του 10% είχε υποχωρήσει μόνο στις κρίσεις του 1987 και του 1989. Το «συμμάζεμα» που επιχειρήθηκε στο τέλος της ημέρας διαμόρφωσε το τελικό ποσοστό απωλειών του Γενικού Δείκτη στο -6,25% και τις 888,93 μονάδες δημιουργώντας προϋποθέσεις για ανοδική αντίδραση τις επόμενες ημέρες, όμως αυτό ελάχιστα αλλάζει την ουσία, που είναι ο έντονος προβληματισμός για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα, όπως αποτυπώθηκε εύγλωττα στις αθροιστικές απώλειες έως 16% που κατέγραψε το Χ.Α. σε μόλις 2 ημέρες χάνοντας πάνω από 7 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης.
Στην αγορά ομολόγων, το 10ετές σκαρφάλωσε χθες 90 μονάδες βάσης φτάνοντας στο 7,94% μετά το χθεσινό σπάσιμο του φράγματος του 7% για πρώτη φορά από τον Μάρτιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2013. Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης από το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο, έφτασε το 7%.
  efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: