3.10.14

Ψήφος εμπιστοσύνης σε τελειωμένους Αρχηγούς και το νεο μνημόνιο!...

Ο Σαμάρας και ο Βενιζέλος είναι τελειωμένοι πολιτικά καθώς υπηρέτησαν με προσήλωση το Μνημόνιο και ήδη δέχονται σκληρή εσωκομματική αμφισβήτηση. Οι εκλογές είναι...
θέμα λίγων μηνών και το ερώτημα είναι πόσους και ποιους βουλευτές θα πάρουν μαζί τους στο χαμό της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης!

Ο Βενιζέλος είναι απομονωμένος από την βάση και στα μαχαίρια με τους Παπανδρεϊκούς, πολλούς από τους οποίους ούτε καν θα συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια ενόψει τις διεργασίας...
διαδοχής του την επόμενη των εκλογών. Από την άλλη ο Σαμαράς θεωρειται αναλώσιμος, εφόσον προκύψει μια κυβέρνηση σωτηρίας για την οποία ήδη τρέχουν διεργασίες στο παρασκήνιο. Η ακροδεξιά ρητορική των τελευταίων μηνών, οι συνεργάτες που βρίσκονται κοντά με ακροδεξιά μορφώματα” και η θεωρία των δυο άκρων που προβάλει σε κάθε ευκαιρία, τον οδηγουν στην αυτοεξαίρεσή του από κάθε σενάριο μιας μετεκλογικής κυβέρνησης συνεργασίας εφόσον υπαρξει αναγκη για κάτι τέτοιο. Κοιτώντας στο εσωτερικό της ΝΔ είναι πάρα πολλοί αυτοί που εκτιμούν ότι αρκεί ένα νεύμα του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή για να πάρει πίσω το κόμμα που ίδρυσε ο θείος του και σε κάθε περίπτωση θεωρούν ότι έχει κάποιο ρόλο να παίξει στο μέλλον.

Από όλους όσους δεν ταυτίζονται με τους αρχηγούς τους, έχει γίνει αντιληπτό ότι η παροχή ψήφους εμπιστοσύνης είναι προσπάθεια εγκλωβισμού τους στην γραμμή των απερχόμενων αρχηγών. Της ψήφου θα ακολουθήσει άμεσα νέα ψηφοφορία για το νέο μνημόνιο κατά την οποία πολιτικά θα είναι δύσκολο να απεγκλωβιστούν. Με την συγκεκριμένη μεθόδευση η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και η βουλή γινεται εργαλείο, ώστε να έρθει το νέο μνημόνιο που εξυπηρετεί τους Γερμανούς και δίνει ανάσες στους αρχηγούς και για αυτό το ζητούν τόσο επίμονα.

Η εξέλιξη αυτή είναι βέβαιο ότι θα παρασύρει πολλούς εκτός βουλής. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεως την πληρώνουν οι μικροί βουλευτές της περιφέρειας ενώ διασώζονται τα πολιτικά τζάκια και όχι μετέχουν των “ζυμώσεων” και των “διεργασιών” που συντελούνται κεντρικά.

Είναι σίγουρο λοιπόν ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη για τους περισσότερους βουλευτές της κυβέρνησης καθώς θα ακουστεί το καμπανάκι του τελευταίου γύρου, και ο χρόνος θα πάρει μετράει αντίστροφα για το επερχόμενο πολιτικό θρίλερ της επανεκλογής τους.

Την Δευτέρα θα ανοίξει η Βουλή, ωστόσο, θεωρείται δύσκολο να κατατεθεί το αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς, θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος αγιασμός. Πιο πιθανή ημερομηνία για να ζητήσει ψήφο η κυβέρνηση να είναι η Τρίτη. Οταν κατατεθεί το αίτημα απαιτούνται 48 ώρες μέχρι να αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή η οποία θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση χρειάζεται 151 ψήφους υπέρ για να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αριθμούν 154), καθώς, σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Υπενθυμίζεται πάντως πως οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι οι εξής:
ΝΔ 126 βουλευτές,
ΠΑΣΟΚ 28 βουλευτές (σύνολο 154),
ΣΥΡΙΖΑ 71 βουλευτές,
Χ.Α. 16 βουλευτές,
ΑΝ.ΕΛ. 14 βουλευτές,
Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές 14 βουλευτές,
ΚΚΕ 12 βουλευτές,
ΔΗΜΑΡ 10 βουλευτές,
Ανεξάρτητοι 9 βουλευτές...
papaioannou-giannis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: