3.10.14

Δεν θα πάρουν "ψήφο εμπιστοσύνης"!...

Είναι προφανές ότι ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος κατέφυγαν στο τρικ της ψήφου εμπιστοσύνης για να αγοράσουν λίγο χρόνο. Θέλουν να κάνουν φθινοπωρινή τουρνέ με...
το έργο "Η χώρα βγαίνει από το Μνημόνιο", μήπως και αναστείλουν μερικώς τη λαϊκή οργή.

Στον αέρα είναι ο ελιγμός Σαμαρά - Βενιζέλου με την ψήφο εμπιστοσύνης. Παρ' ότι προσπάθησαν να την αποσυνδέσουν από την προεδρική εκλογή, η ψήφος εμπιστοσύνης δεν υπολογίζεται πολιτικά με βάση την πλειοψηφία των 150 εδρών ούτε με βάση την προσθήκη μερικών πρόθυμων βουλευτών που συγκροτούν εφεδρείες του μνημονιακού κατεστημένου. Ο πήχης έχει ανέβει ψηλά. Στην ουσία η ψηφοφορία θα μετρηθεί με τη δυνατότητα της κυβέρνησης να συγκροτήσει δυναμική πλειοψηφίας 180 βουλευτών για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν μεθαύριο αθροίσει αριθμό βουλευτών πολύ μακράν του 180 και με δεδηλωμένη τη μομφή βουλευτών πολύ πάνω του 120, τότε θα πιστοποιηθεί με τον πλέον επίσημο και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η κυβέρνηση βρίσκεται και επισήμως σε τροχιά πτώσης.

Υπάρχει κι άλλη πολιτική παράμετρος που σχετικοποιεί ή και αχρηστεύει την όποια θεσμική αξία της εκβιασμένης ψήφου εμπιστοσύνης. Πολλοί βουλευτές της συμπολίτευσης διαμηνύουν ότι θα ψηφίσουν, αλλά μη διανοηθεί η κυβέρνηση να φέρει νέα μέτρα στη Βουλή. Δηλαδή πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης α λα καρτ! Άλλοι βουλευτές εκτιμούν πως πρόκειται για "χάσιμο χρόνου", αφού σε λίγους μήνες θα επακολουθήσει η ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού, η οποία επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης.

Είναι προφανές ότι ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος κατέφυγαν στο τρικ της ψήφου εμπιστοσύνης για να αγοράσουν λίγο χρόνο. Θέλουν να κάνουν φθινοπωρινή τουρνέ με το έργο "Η χώρα βγαίνει από το Μνημόνιο", μήπως και αναστείλουν μερικώς τη λαϊκή οργή. Και σ' αυτό το έργο όμως είναι θεατές και όχι πρωταγωνιστές, ούτε καν κομπάρσοι. Χθες ο Ευρωπαίος αρχιτραπεζίτης Μάριο Ντράγκι διεμήνυσε ότι η ρευστότητα προς τη χώρα εξαρτάται από τη συμμόρφωσή της στο πρόγραμμα του Μνημονίου. Η κυβέρνηση στερείται πολιτικής δύναμης, δεν διαθέτει τη λαϊκή στήριξη για να διεκδικήσει λύσεις επωφελέστερες για τη χώρα, ούτε καν μικρή χαλάρωση. Επαιτεί την πολιτική εύνοια των πιστωτών και διαβάζει τα μαθήματα που της έχει βάλει η Μέρκελ.

Με τέτοιες πολιτικές προϋποθέσεις η ψήφος εμπιστοσύνης, από μια Βουλή μάλιστα της οποίας η πλειοψηφία είναι πολιτικά απονομιμοποιημένη, στερείται οποιασδήποτε ουσιαστικής πολιτικής σημασίας. Το επικοινωνιακό πυροτέχνημα των "154 και κάτι" θα διαλυθεί αμέσως. Και το σκορποχώρι της εκβιασμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα επανέλθει στο προσκήνιο με τις πρώτες σταγόνες της βροχής...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: