2.10.14

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση νόμου για τον κατώτατο μισθό...

 
Με νέα πρόταση για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και του δικαίου της συλλογικής διαπραγμάτευσης και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή, συνεχίζει το μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ. Για... την ανάλυση της πρότασης νόμου, μάλιστα, προγραμματίζεται και σχετική συνέντευξη Τύπου στη μιάμιση το μεσημέρι.

Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου περιγράφονται αναλυτικά τα «βαρύτατα πλήγματα» που επέφεραν οι κυβερνήσεις των 2010-2014, με τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, «αφανίζοντας σχεδόν ολοκληρωτικά το συλλογικό εργατικό δίκαιο».

Περιγράφονται αναλυτικά η «βίαιη» μεταφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης από το εθνικό και κλαδικό επίπεδο προς την επιχείρηση, με την αρχή της ατομικής διαπραγμάτευσης του εργαζομένου με την επιχείρηση, η συμπίεση των μισθών προς τον ήδη μειωμένο κατώτατο μισθό με αποτέλεσμα την μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών πάνω από 50%, η αποδοχή εργοδοτικών όρων από τα συνδικάτα, η απαγόρευση μονομερούς προσφυγής των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στον ΟΜΕΔ, η παρουσία μορφωμάτων «ενώσεων προσώπων» αντί για συνδικάτα, η μείωση του κατώτατου μισθού, το πάγωμα των τριετιών κ.ο.κ.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνεται με την παρούσα πρόταση νόμου η κατάργηση των «μνημονιακών αντεργατικών και αντιδημοκρατικών νομοθετικών ρυθμίσεων του 2010-2014» που έπληξαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η επαναφορά του κατώτατου μισθου στα 751 ευρώ και ο επανακαθορισμός του με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα συνάπτεται μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων. Προτείνεται ακόμα η αποκατάσταση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, της μετενέργειας και των αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ.

Οι συντάκτες της πρότασης νόμου, άλλωστε, εκτιμούν ότι έτσι θα μπει «φρένο» στις μειώσεις μισθών και θα δοθεί η δυνατότητα στο εργατικό κίνημα να διεκδικήσει όσα έχασαν οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια. Μιλούν για μία μεγάλη δημοκρατική τομή και προαναγγέλλουν νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής τους. Ως στόχος περιγράφεται η επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η αποκατάσταση της εργατικής νομοθεσίας και η οικοδόμηση ενός νέου εργασιακού προτύπου πλήρους, ποιοτικής, αξιοπρεπώς αμειβόμενης, ασφαλισμένης, σταθερής εργασίας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε ολόκληρη την πρόταση νόμου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: