3.10.14

Οικονομικός Έμπολα στην ευρωζώνη ...




Πέφτει η παραγωγή, βουλιάζουν οι επενδύσεις...
Οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης αναπτύχθηκαν τον Σεπτέμβριο με τον χαμηλότερο μηνιαίο ρυθμό φέτος, λόγω της μείωσης της ζήτησης στην περιοχή, σύμφωνα με έρευνα της ...
εταιρείας Markit. H απροθυμία επενδύσεων καταγράφεται στην πτώση των παραγγελιών στις βιομηχανίες όχι μόνο στην περιφέρεια αλλά και στον πυρήνα της ευρωζώνης, πιέζοντας την ΕΚΤ να διευρύνει το φάσμα του σχεδίου Ντράγκι αγορά τιτλοποιημένων δανείων ομολογώντας και τις τραπεζικές αδυναμίες ενόψει stress test απαιτώντας... κορσέ διαρκείας για τις «απροσάρμοστες» χώρες.
Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της Markit, ο οποίος αντανακλά την πορεία χιλιάδων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών, υποχώρησε στις 52 μονάδες, που είναι η χαμηλότερη επίδοση 10 μηνών, από 52,5 μονάδες τον Αύγουστο (κάθε τιμή του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας).
Οι εταιρείες μείωσαν τις τιμές τους με τον ταχύτερο ρυθμό τον περασμένο μήνα, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία που θα έχει πιθανόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην αύξηση του επίμονα χαμηλού πληθωρισμού, ιδιαίτερα εν μέσω της αδύναμης ζήτησης για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών σε μία οικονομία που βρίσκεται σε στασιμότητα.
Ο δείκτης νέων παραγγελιών, που μετρά τη ζήτηση, υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους, ενώ ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στις 52,4 μονάδες από 53,1 μονάδες τον Αύγουστο. Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης κινείται σε χαμηλό 5ετίας (μόλις 0,3%) και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ήταν μηδενικός στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.
«Ο δείκτης PMI υποδηλώνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έμεινε κολλημένη σε τέλμα στο τρίτο τρίμηνο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit κ. Κρις Γουίλιαμσον, προσθέτοντας: «Η εξασθένηση της ανάπτυξης που σηματοδοτείται από τον PMI θα οδηγήσει σε νέα πίεση στην ΕΚΤ να διευρύνει το φάσμα του σχεδίου της για την αγορά στοιχείων ενεργητικού και να μην περιορισθεί μόνο στην αγορά τιτλοποιημένων δανείων που έχουν υψηλότερο κίνδυνο, αλλά να αρχίσει να αγοράζει και κρατικά ομόλογα».
Στην Ελλάδα η βιομηχανία βουλιάζει όλο και περισσότερο μαζί με τις επενδύσεις, στη σκιά των υπέρογκων χρεών, που πιέζουν και το χρηματιστήριο.
Πέρα από το απίθανο βάρος των 320 δισ. του δημόσιου χρέους της χώρας, το οποίο είναι μη βιώσιμο και για το οποίο αναγκαστικά θα απαιτηθεί κούρεμα και ρύθμιση πληρωμών, γράφει η “Ε”, υπάρχει ένα τεράστιο εσωτερικό χρέος 164 δισ. που έχει γονατίσει την ελληνική οικονομία παραλύοντας τις συναλλαγές και τη δυνατότητα ανάπτυξης της οικονομίας: αναφερόμαστε στα 80 δισ. των «κόκκινων» δανείων προς τις τράπεζες, στα 69,2 δισ. οφειλές φόρων προς το κράτος και τα 14,5 δισ. μη καταβεβλημένες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή την παγίδα χρέους καμία ρύθμιση δεν έχει ώς τώρα αντιμετωπίσει, ούτε φαίνεται να υπάρχει σχετική πολιτική για το άμεσο μέλλον στο πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής της λιτότητας.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών Ούλριχ Γκρίλο (BDI) κατέστησε από το βήμα της συνόδου του BDI συνυπεύθυνη τη γερμανική κυβέρνηση για την εξασθένηση του ρυθμού ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, αναφέρει σχόλιο στη Deutsche Welle. Η απροθυμία επενδύσεων στη Γερμανία δείχνει το δομικό χαρακτήρα της κρίσης. Οι βιομήχανοι κάθονται πάνω σε βουνό από συσσωρευμένα κέρδη απρόθυμοι να επενδύσουν, αφού δεν προσδοκούν ικανοποιητικές κερδοφορίες, διαιωνίζοντας το φαύλο κύκλο μαζί με τις τραπεζικές φούσκες.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: