9.10.14

Υπό «επιτήρηση» ο Χαρδούβελης...


Στην κρίσιμη συνάντηση της Κυριακής με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών δεν θα είναι μόνος του, καθώς θα είναι παρόντες, τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και ο...
στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου.

Ο Γιάννης Στουρνάρας λόγω της ιδιότητάς του είθισται να παρίσταται στις ετήσιες συνόδους του ΔΝΤ, το ίδιο όμως δεν ισχύει και για συνεργάτες πρωθυπουργών.

Με αυτή την κίνηση ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει ότι σε μια τέτοια κρίσιμη διαπραγμάτευση που θα αφορά το χρέος και την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο δεν θα μπορούσε να εμπιστευθεί μόνο τον Γκίκα Χαρδούβελη, αλλά ανθρώπους που γνωρίζει, έχει συνεργαστεί και εμπιστεύεται, όπως τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Σταύρο Παπασταύρου.

Άλλωστε, λίγο πριν γίνει ο ανασχηματισμός και «μετακομίσει» ο Γιάννης Στουρνάρας στην Τράπεζα της Ελλάδος, από το Μαξίμου τόνιζαν πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραμένει στη διαπραγματευτική ομάδα και ειδικά για το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους.

Όσον αφορά τον Σταύρο Παπασταύρου θεωρείται από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά και μετέχει σε όλες τις συναντήσεις που διεξάγονται με την τρόικα.

Ο «Μυστικός Δείπνος»

Ο ενεργός ρόλος του Γιάννη Στουρνάρα στην επικείμενη νέα διαπραγμάτευση συζητήθηκε εκτενώς στο προχθεσινό γεύμα του πρωθυπουργού με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε το Μέγαρο της Κεντρικής Τράπεζας κάτω από άκρα μυστικότητα, καθώς η συνάντηση ήταν άτυπη.

Ωστόσο, είχε ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε το Γιάννη Στουρνάρα για τις τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, μετά την εμπλοκή με την τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια.

Από την πλευρά του ο διοικητής της ΤτΕ ενημέρωσε τον Αντώνη Σαμαρά και για την κατάσταση των τραπεζών ενόψει των stress tests που θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου αλλά και για τα διαθέσιμα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που η κυβέρνηση επιθυμεί να χρησιμοποιήσει για τη μείωση του χρέους.

Οι στόχοι ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης

Στόχος των κκ. Χαρδούβελη, Στουρνάρα και Παπασταύρου που αποτελούν την ελληνική αποστολή στην Ουάσιγκτον είναι να αναζητηθεί κοινή συνισταμένη με το «σκληρό ΔΝΤ» σε αυτή τη φάση της αξιολόγησης για να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, καθώς η βασική επιλογή της κυβέρνησης είναι η «σταδιακή απεμπλοκή» από το ταμείο.

Η έξοδος από το μνημόνιο αποτελεί τον κεντρικό στόχο στην πορεία προς την προεδρική εκλογή και στην κ. Λαγκάρντ με την οποία είναι πολύ πιθανόν να συνομιλήσει και τηλεφωνικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πριν από τη συνάντηση με την ελληνική αποστολή την προσεχή Κυριακή.

Η Αθήνα επιθυμεί την κατανόηση και του ΔΝΤ σε «καυτά ζητήματα» όπως π.χ. σε ασφαλιστικό και εργασιακά, όπως έπραξε και η ευρωπαϊκή πλευρά, ενώ στην κυρία Λαγκάρντ θα τεθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: