15.10.14

Ψάχνουν λεφτά για την πληρωμή του δικηγορικού γραφείου ...

Μία νέα διάσταση του θέματος της νομικής διεκδίκησης της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο αποκάλυψε η χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Πολιτισμού. Ο...
Ντέιβιντ Χίλ, αρχαιολόγος και πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, είπε ότι θα ζητήσουν έκπτωση από το λονδρέζικο δικηγορικό γραφείο για να αναλάβει την υπόθεση.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, ο Ντείβιντ Χιλ εκτιμά ότι οι συζητήσεις με το λονδρέζικο δικηγορικό γραφείο δεν προχώρησαν, παρ’ ότι έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2011 και τον Παύλο Γερουλάνο, εξαιτίας των υπέρογκων αμοιβών που ζητάει. Το πανάκριβο δικηγορικό γραφείο έχει πελάτες, μεταξύ άλλων, τον Τζούλιαν Ασάνζ και τη βασίλισσα Ελισάβετ.

«Θα ζητήσουμε όμως να μας κάνουν έκπτωση» είπε ο Ντέιβιντ Χιλ και πρόσθεσε ότι εάν δεν συμφωνηθεί υπάρχει και σχέδιο β. «Θα δημιουργήσουμε ένα Ίδρυμα για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών, που θα ζητάει την οικονομική συνδρομή από τους υποστηρικτές του αγώνα. Έτσι δεν θα επιβαρυνθούν καθόλου οι Έλληνες φορολογούμενοι».

Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτσμού Κ. Τασούλας, τόνισε ότι «οι στρατηγικές χαράσσονται από την ελληνική κυβέρνηση και όχι από τους συνομιλητές της» ερωτώμενος αν η ελληνική πλευρά προτίθεται να αλλάξει την πολιτική διεκδίκησης που ακολουθεί έπειτα από τις συμβουλές των ξένων νομικών.

«Με σοβαρότητα, πίστη και αισιοδοξία πρέπει να κάνουμε το παν για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών, διότι δεν είναι στόχος μόνο εν ονόματι της Ελλάδας, αλλά εν ονόματι της παγκόσμιας κληρονομιάς» είπε ο Τζέφρι Ρόμπερτσον κορυφαίος Αυστραλός δικηγόρος και αναφέρθηκε στο τελεσίγραφο της Ουνέσκο προς τη Βρετανική κυβέρνηση, η οποία καλείται να δώσει μία οριστική απάντηση για τα Γλυπτά ως τις 30 μαρτίου του 2015.

"Ελευθεροτυπία" 

Δεν υπάρχουν σχόλια: