7.10.14

Σαχινίδης: Η υποψηφιότητα θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις...




ΗΧΗΤΙΚΟ...
«Θα ήταν λάθος κάποιος να λέει αυτή τη στιγμή ότι είναι δεδομένη η επίτευξη της πλειοψηφίας», δηλώνει στον REAL FM και την Κάτια Μακρή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης αναφερόμενος στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Καταθέτοντας την εκτίμησή του για...
τη διεξαγωγή εκλογών τον Φεβρουάριο με αφορμή και τη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Δεν μπορώ να τοποθετηθώ διότι όπως αντιλαμβάνεστε πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από το τι ακριβώς θα έχει καταφέρει να πετύχει η κυβέρνηση σε ότι αφορά τις σχέσεις με τους θεσμικούς πιστωτές, καθώς επίσης και από την υποψηφιότητα. Η υποψηφιότητα είναι αυτή που θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις, αν δηλαδή μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθέσεις μέσα στη Βουλή έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία η προεδρική που απαιτείται».

Στην ερώτηση αν ο ίδιος προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή εκλογών ο κ. Σαχινίδης απάντησε: «Είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο και θα ήταν λάθος κάποιος να λέει αυτή τη στιγμή, δηλαδή να μπορεί να προεξοφλήσει, ότι είναι δεδομένη η επίτευξη της πλειοψηφίας και επομένως πρέπει να επαναπαυόμαστε».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με αφορμή και τις κυβερνητικές εξαγγελίες για έξοδο από τα μνημόνια νωρίτερα από το 2016 και συγκεκριμένα στο τέλος του τρέχοντος έτους ανέφερε: «Η προσπάθεια που απαιτείται για να βγει κανείς στις αγορές προϋποθέτει ότι συντρέχουν συγκεκριμένοι παράγοντες, που η κυβέρνηση έχει φροντίσει να υφίστανται για να μπορεί να διευκολυνθεί η έξοδος στις αγορές. Θα σας περιγράψω κάποιους από αυτούς για να δούμε αν το εγχείρημα αυτό είναι εύκολο ή δύσκολο. Οι επιφυλάξεις στις οποίες αναφερθήκατε δεν έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν επιθυμώ να βγει η κυβέρνηση στις αγορές. Με ανησυχεί το ενδεχόμενο αν η έξοδος δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη να αναγκαστούμε να βγούμε στις αγορές είτε με επιτόκια που δεν είναι βιώσιμα είτε να μπούμε συγκυριακά, προσωρινά και κάποια στιγμή, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα και αν ξεσπάσει μία κρίση, να υποχρεωθεί η Ελλάδα να καταφύγει πάλι στους δανειστές και καταλαβαίνετε ότι αυτό θα είναι καταστροφικό και για το πολιτικό σύστημα και για την οικονομία».

Και πρόσθεσε: «Ας δούμε λοιπόν ποιοι παράγοντες διευκολύνουν και καθιστούν βιώσιμη μία έξοδος στις αγορές. Καταρχάς, να μην χρειάζεσαι να δανείζεσαι μεγάλα ποσά. Δεύτερον να μπορείς να πετυχαίνεις τους στόχους για έσοδα που έχεις βάλει στις αποκρατικοποιήσεις. Τρίτον τα τεστ τα οποία γίνονται αυτή τη στιγμή, που αφορούν τις τράπεζες, από την ΕΚΤ να μην οδηγήσουν στη χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ και επομένως αυτά τα κεφάλαια τα 11 περίπου δισ. να μπορούν να επιστραφούν. Τέταρτον να μην δημιουργηθεί πρόσθετο χρηματοδοτικό κενό από το προσχέδιο και τον προϋπολογισμό του 2015. Πέμπτον,να υπάρξουν οι θετικές αποφάσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων σχετικά με το χρέος. Μας έχουν υποσχεθεί κάποιες διευκολύνσεις οι οποίες αν έρθουν κάνουν την εξυπηρέτηση του χρέους πιο εύκολη. Εκτο, να είναι συναινετική η λύση της σχέσης ανάμεσα στους θεσμικούς πιστωτές και στην Ελλάδα, δηλαδή να μην είναι το προϊόν μιας ρήξης, μιας έλλειψης συνεργασίας. Να συμφωνήσουμε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη, ώριμη να βγει στις αγορές. Και βεβαίως, όπως αντιλαμβάνεστε πρέπει να υπάρχει και μια βοήθεια με την έννοια ότι θα πρέπει να δεσμευτεί η Ε.Ε. ότι θα υπάρχει μία γραμμή ανοιχτή από τον ESM η οποία θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που κάτι στραβώσει».
Aκούστε το ηχητικό, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: