2.10.14

Μάταιες κινήσεις...

Yπάρχουν μερικές φορές που τα πράγματα δεν αλλάζουν. Ό,τι και αν προσπαθήσεις να κάνεις. Είναι τέτοια η δυναμική που έχει διαμορφωθεί που συμπαρασύρει οτιδήποτε προσπαθήσει να αντισταθεί. Συμβαίνει παντού, συμβαίνει και στην...
πολιτική. Συμβαίνει και στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Το κοινότοπο Ανδρεϊκό σύνθημα για «το ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω», ισχύει.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως οι πιθανότητες να αλλάξει το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί είναι απο ελάχιστες έως μηδαμινές. Τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν συμβούν, θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα, δεν θα εβαζα στοίχημα για το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του, ωστόσο θα εβαζα τα τελευταία μου ευρώ για τις πιθανότητες πρωτιάς του.

Το σκηνικό που εχει διαμορφωθεί, το έχουμε βιώσει σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος. Η πιο πρόσφατη, εκείνη του 2009 οταν όλοι γνώριζαν πως το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου θα κερδίσει τις εκλογές με περίσσεια ανεση. Το γνώριζε και ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και απλά επεδίωκε μια αξιοπρεπή ήττα. Που τελικά δεν ήρθε. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα. Οι συντριπτικά μεγάλες πιθανότητες είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Για να το διατυπώσουμε πιο σωστά, η δυναμική που έχει διαμορφωθεί είναι κατά της συγκυβέρνησης. Έτσι συμβαίνει τουλάχιστον τα τελευταία εκλογικά χρόνια. Τις εκλογές τις χάνει το κυβερνητικό κόμμα. Και το αντίπαλο κόμμα εξουσίας ανεβαίνει σ' αυτήν με ποσοστά ωστόσο πολύ χαμηλότερα από εκείνα των παλιών χρόνων που έδιναν αυτοδυναμίες, χωρίς να χρειάζονται κυβερνητικοί εταίροι.

Η κίνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για ψήφο εμπιστοσύνης και ξεκίνημα των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο δείχνουν αμηχανία. Και ηττοπάθεια...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Γιάννη Παντελάκη πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: