22.10.14

Αρχιτεκτονική «προληπτικής» λιτότητας...

 


Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων τάχθηκαν υπέρ της έγκρισης της σύνθεσης νέας...
Επιτροπής υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ζητώντας «μεταρρυθμίσεις, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και καλύτερο «συντονισμό» της οικονομικής πολιτικής», ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη. Καταψηφίζουν η Ομάδων των Πρασίνων και της Ενωτικής Αριστεράς. Με δηλώσεις τους στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου οι εκπρόσωποι των μεγάλων πολιτικών ομάδων (Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι), διαβεβαίωσαν ότι θα υπερψηφίσουν την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το πρόγραμμά της που παρουσίασε νωρίτερα ο εκλεγείς στην θέση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των Ομάδων των Πρασίνων και της Ενωτικής Αριστεράς, δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν (1.30 μ.μ, ώρα Ελλάδος) την νέα Κομισιόν και το νέο πρόγραμμα της ενώ, ο εκπρόσωπος της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών δήλωσε ότι οι ευρωβουλευτές της ομάδας του θα απόσχουν από την ψηφοφορία.
Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του διαβεβαίωσε ότι εάν λάβει τη ψήφο της Ευρωβουλής θα παρουσιάσει το επενδυτικό πακέτο των 300 δισ. ευρώ που υπόσχεται ως σχέδιο επί χάρτου πριν από τα Χριστούγεννα.
Λίγες ημέρες πριν ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, είχε ζητήσει τη διάθεση 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από το σύνολο των 450 του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) ως εγγυήσεις για δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», με την πολιτική ηγεσία στη Γερμανία να ξεροκαταπίνει νευρικά.
Από το 2005 έως το 2013, επετράπη στον Γιούνκερ να προεδρεύει στο Eurogroup –την ομάδα των χωρών δηλαδή που συμμετέχουν στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Από αυτή τη θέση, βοήθησε στην επιβολή της λιτότητας σε μεγάλο μέρος της ευρωζώνης από το 2010 και μετά. 
Μετά την αποδοκιμασία του από τους ψηφοφόρους του Λουξεμβούργου πέρσι, ο Γιουνκέρ προσπαθεί τώρα να ολοκληρώσει την πολιτική του καριέρα με θεαματικό τρόπο. Επελέγη ως ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν στις Ευρωεκλογές του περασμένου μήνα
Ο Γιουνκέρ προεκλογικά είχε πει ότι ο Τσίπρας, που ήταν ο υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν, είναι ακατάλληλος για πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Στο μεταξύ, την πρόθεσή του να αναθέσει και το χαρτοφυλάκιο της ευρωπαϊκής ιθαγένειας στον 'Ελληνα Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, εξέφρασε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνγκερ, παρά τις αντιδράσεις διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων για τη συμπεριφορά της ΕΕ σε μετανάστες και πρόσφυγες και τους αποκλεισμούς της ιθαγένειας για όλα τα παιδιά στην Ελλάδα, την ώρα που ο Ρέντσι στην Ιταλία χαλαρώνει τους περιορισμούς.
Διχασμένοι
Στη σχετική συζήτηση στο Στρασβούργο η Ευρώπη φάνηκε για μία ακόμη φορά διχασμένη ανάμεσα σε όσους ζητούν ανάπτυξη με δημόσιες επενδύσεις και σε εκείνους που πιστεύουν ότι η ανάπτυξη προϋποθέτει κυρίως περικοπές και επίπονες μεταρρυθμίσεις, γράφει η Deutsche Welle. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η τοποθέτηση του γερμανού ευρωβουλευτή Μπούρκχαρντ Μπάλτς:
«Η ανάπτυξη έρχεται μόνο όταν έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για να έρθει. Τα κύρια εμπόδια για την ανάπτυξη είναι η έλλειψη εκσυγχρονισμού της οικονομίας, η έλλειψη ευελιξίας στην αγορά εργασίας, το χαμηλό επίπεδο ιδιωτικών επενδύσεων και η ανεπαρκής πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης. Για να ξεπεραστούν όλα αυτά, την κύρια ευθύνη έχουν τα κράτη-μέλη, τα οποία πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε οι μεταρρυθμίσεις να μη μείνουν στα χαρτιά».
Ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για το «ευρωπαικό εξάμηνο» Φιλίπ ντε Μπάκερ απέφυγε να επικρίνει τη Γαλλία ή άλλες μεμονωμένες χώρες. Άλλωστε οι «απρόθυμοι» είναι πολλοί και το 45% των συστάσεων της Κομισιόν είτε αγνοείται είτε εφαρμόζεται με καθυστέρηση. Πάντως σε κατ΄ιδίαν τοποθετήσεις ή συνεντεύξεις, πολλοί ευρωβουλευτές εμφανίζονται δηκτικοί απέναντι στη Γαλλία. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του ευρωβουλευτή Μάρκους Φέρμπερ: « Ή είμαστε κοινότητα δικαίου και πρέπει όλοι να τηρούμε τα συμπεφωνημένα ή είμαστε θίασος» λέει ο γερμανός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.
«Αυτό που συμβαίνει, να χτίζουμε γέφυρες για τη Γαλλία, ώστε να αποφύγει τη διαδικασία κυρώσεων, αποτελεί παραβίαση του κοινοτικού δικαίου. Λέμε ότι έχουμε αυστηροποιήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά όταν γονατίζουμε με την πρώτη δυσκολία, δεν αυξάνουμε την αξιοπιστία μας στις αγορές. Και το χειρότερο είναι ότι όσοι έκαναν μεταρρυθμίσεις, όπως οι Έλληνες, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί, οι Ιρλανδοί, οι Κύπριοι, ουσιαστικά πληρώνουν τώρα το αυξημένο κόστος δανεισμού που κανονικά θα έπρεπε να πληρώσει η Γαλλία».
Ο Μάρκους Φέρμπερ πιστεύει ότι η Επιτροπή Μπαρόζο θα «επιστρέψει» τελικά στη Γαλλία το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015 που είχε καταθέσει στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς και θα ζητήσει τροποποιήσεις. Από την άλλη πλευρά, η τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας έδειξε ότι Παρίσι και Βερολίνο αναζητούν συμβιβασμό. Αυτό πιστεύει και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος:
«Εντάξει, έχουν ευθύνες οι Γάλλοι, αλλά βέβαια όποιος ξέρει από πολιτική γεωγραφία (ξέρει ότι) δεν μπορείς να τα βάλεις και πάρα πολύ με τους Γάλλους. Νομίζω ότι επιχειρείται ένας συμβιβασμός στο παρασκήνιο ή στο προσκήνιο, δεν έχω καταλάβει ακριβώς. Θα δείξουν (οι Γάλλοι) μία πρόσθετη προσπάθεια στο συμμάζεμα των οικονομικών τους και από την άλλη θα υπάρξει κάποια ανοχή».
Υφεση
Κριτική στην προσπάθεια «οικονομικού συντονισμού» ασκεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης. Απευθυνόμενος στον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Γίρκι Κατάινεν, δηλώνει: «Το ευρωπαϊκό εξάμηνο είναι ένα εργαλείο που προσπαθεί να πετύχει συντονισμό για την υλοποίηση μιας αποτυχημένης πολιτικής, η οποία βαθμολογείται με μερικούς αριθμούς: οι επενδύσεις στην ευρωζώνη είναι 15% κάτω από όσο ήταν το 2009. Η ανεργία των νέων είναι 25%. Στη χώρα μου, την Ελλάδα, έχει φτάσει στο 60%. Η ευρωζώνη είναι σε στασιμότητα και απειλείται με ύφεση. Επομένως η θεωρία σας, κύριε Κατάινεν, ότι με σκληρή μονόπλευρη λιτότητα θα έρθουν οι επενδύσεις, έχει αποτύχει».
Από την πλευρά του ο Επίτροπος υπερασπίζεται το «ευρωπαϊκό εξάμηνο» και θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν συνέχεια, αλλά εναλλακτική λύση στην πολιτική των περικοπών. Ανέφερε μάλιστα, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, και συγκεκριμένα παραδείγματα: «Θα ήθελα να αναφέρω μερικά παραδείγματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που δεν συνιστούν πολιτική λιτότητας. Το πρώτο είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας στην απασχόληση με παράλληλη θέσπιση ή αύξηση περιβαλλοντικού φόρου. Ή ακόμη η μείωση εταιρικών φόρων με παράλληλη αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα μετοχών. Άλλα ζητήματα είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος -απαραίτητη λόγω δημογραφικών αλλαγών-, η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: