14.10.14

Επιμένει στο ερώτημα για ανεξαρτησία η Καταλονία...

 



Το ερώτημα εάν θέλουν οι Καταλανοί να παραμείνουν στην Ισπανία θα τεθεί στις 9 Νοεμβρίου παρά το γεγονός ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο μπλόκαρε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Όπως...
ανέφερε ο πρόεδρος της περιφέρειας Αρτούρ Μας θα γίνει σε διαφορετικό νομικό πλαίσιο και σε μια συμμετοχική διαδικασία (πιθανότατα με δημοσκόπηση στην κάλπη) για να εξακριβωθούν οι προθέσεις των Καταλανών.
Όπως ανέφερε ο Αρτούρ Μας, η πρότασή του στηρίζεται στους νόμους που ενθαρρύνουν την συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις αλλά δεν θέλησε να πει περισσότερα στους δημοσιογράφους λέγοντας "Δεν δίνουμε περισσότερα στοιχεία στους αντιπάλους μας". Παράλληλα, τόνισε ότι το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τη διαδικασία στις 9 Νοεμβρίου δεν θα είναι το οριστικό. Ο Μας, ένας συντηρητικός εθνικιστής ο οποίος συμμάχησε στο θέμα αυτό με την αριστερά που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, παραδέχθηκε ότι "η συναίνεση έχει ρωγμές" μεταξύ των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, επειδή ορισμένα θέλουν να προχωρήσουν παραβιάζοντας το νόμο για να οργανώσουν το δημοψήφισμα.
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της διοργάνωσης αργότερα εκλογών στην Καταλονία στις οποίες το σύνολο των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία θα κατέβουν με ένα κοινό ψηφοδέλτιο και ένα κοινό πρόγραμμα, την ανεξαρτησία. Οι εκλογές αυτές, δήλωσε, θα είχαν τότε το ίδιο αποτέλεσμα με ένα δημοψήφισμα.
Η πρόθεση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος συνάντησε έντονες αντιδράσεις από την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη ενώ η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να τη μπλοκάρει έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον πρωθυπουργό Mαριάνο Ραχόι. Νωρίτερα σήμερα εξάλλου χαρακτήρισε "θαυμάσια είδηση" την εγκατάλειψη του δημοψηφίσματος σημειώνοντας ότι ο σεβασμός του νόμου είναι υποχρέωση όλων.
Στη διάρκεια διάσκεψης η οποία οργανώθηκε από τους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", ο Ραχόι πρόσθεσε πως θα πρέπει τώρα "να στραφούμε στο μέλλον" και εξέφρασε την επιθυμία η ισπανική κυβέρνηση "να κάνει διάλογο" και "να μιλήσει" με τους Καταλανούς. "Αυτοί που επιθυμούν από τα βάθη της καρδιάς τους να ζήσουμε μαζί είναι πολλοί", τόνισε.
Η επιθυμία αυτονομίας της Καταλονίας πηγάζει από τις πολιτιστικές αλλά και τις οικονομικές διαφορές με την υπόλοιπη Ισπανία καθώς οι Καταλανοί υποστηρίζουν ότι συμβάλλουν περισσότερο στην οικονομία της χώρας σε σχέση με την ανταπόδοση από τους πόρους του κράτους ενώ κατηγορούν τη Μαδρίτη ότι επιχειρεί να μειώσει την ισχύ της καταλανικής γλώσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: