1.10.14

Οι πληγές παραμένουν ανοικτές...

xardouvelisΣτα όρια θραύσης κινείται πλέον η ούτως ή άλλως δύσκολη σχέση του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη με το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο χθεσινός θόρυβος για τη...
συμμετοχή ή μη του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη, εκ των στενών συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά και μεταξύ αυτών που εμπλέκονται άμεσα με τη διαπραγμάτευση, όχι μόνον επισκίασε τον πρώτο γύρο επαφών της κυβέρνησης με την τρόικα αλλά, παράλληλα, έδειξε ότι έχει συγκεντρωθεί πολλή εύφλεκτη ουσία στις σχέσεις του πρωθυπουργικού γραφείου με τον υπουργό Οικονομικών.

Η επιλογή Χαρδούβελη να «κόψει» από τη διαπραγμάτευση τους «πράσινους» Πρωτόπαπα και Πιερακάκη, και παράλληλα να αντιμετωπίσει τον Λαζαρίδη ως κομματικό στέλεχος προκάλεσε αίσθηση, αμηχανία και τελικά εκνευρισμό ενώ έδωσε σαφή εικόνα διάλυσης της ελληνικής αντιπροσωπείας. Κατά πληροφορίες υπήρξε παρέμβαση Σαμαρά, σε έντονους τόνους, προς τον Υπουργό τόσο για την εικόνα που είχε δοθεί – καθώς το θέμα κυριαρχούσε στα ΜΜΕ – όσο και για την ουσία της υπόθεσης, τον αποκλεισμό δηλαδή του Χρ. Λαζαρίδη.

Η οργή Σαμαρά είχε ως αποτέλεσμα την παροχή εξηγήσεων εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών ο οποίος και εξήγησε την παρουσία Λαζαρίδη «γιατί είναι γνώστης των αριθμών και έχει βοηθήσει εκτεταμένα στον προϋπολογισμό», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν χρειάστηκε να μιλήσει και δεν μίλησε». Επίσης, σημείωσε πώς είναι ευπρόσδεκτη η συμμετοχή όλων των συμβούλων του πρωθυπουργού σε μία διαπραγμάτευση.

Δεδομένου, πάντως, ότι η διαπραγμάτευση εισέρχεται σε μία ιδιαιτέρως λεπτή φάση όπου, παράλληλα με τη συμφωνία της τρόικας και των πιστωτών, επιδιώκεται να κρατηθεί και η πρωτοβουλία των κινήσεων στο εσωτερικό, το χθεσινό περιστατικό προοιωνίζεται έντονους διαγκωνισμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο κ. Χαρδούβελης, άλλωστε, δεν έχει κρύψει κατά το παρελθόν τη διαφωνία του με πρωτοβουλίες του Μαξίμου, ενδεικτικά ως προς το ύψος των μειώσεων του ΕΝΦΙΑ, ούτε βέβαια και την ενόχλησή του για το «επικοινωνιακό παιχνίδι» που παίζεται μέσω διαρροών είτε αυτές αφορούν στις φοροελαφρύνσεις, είτε στις δόσεις για ληξιπρόθεσμα, είτε στην αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων. Χθες, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά – Χαρδούβελη, η ρήξη αποσοβήθηκε. Οι πληγές, ωστόσο, παραμένουν ανοικτές...
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: