9.10.14

Τις άθλιες συνθήκες καταγγέλλουν οι ασθενείς κρατούμενοι του Κορυδαλλού...

kratoumenos-korydallos
Στην καταγγελία των συνθηκών κράτησής τους και των όρων αποφυλάκισής τους προχώρησαν 126 ασθενείς κρατούμενοι του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού «Ο Άγιος Παύλος».
Οι κρατούμενοι, έστειλαν ...
επιστολή με τα αιτήματά τους και τις προτάσεις τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ωστόσο για περίπου ένα μήνα δεν έχουν λάβει καμία απάντηση από τα επίσημα κυβερνητικά όργανα.
Πλέον, αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν την επιστολή τους, θέτοντας το επιπλέον ερώτημα γιατί αυτά παραμένουν αναπάντητα…

Αναλυτικά η επιστολή – καταγγελία των ασθενών κρατουμένων:
«Καταγγελία των ασθενών κρατουμένων του Ν.Κ. Κορυδαλλού «Ο Άγιος Παύλος» προς τον γενικό γραμματέα του υπ. Δικαιοσύνης κ. Μαρίνο Σκανδάμη
Διά της Δ/νσης του Ν.Κ.Κ.
Αξιότιμε κύριε Γενικέ,
Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας καταγγείλουμε και πάλι τα εξής:
1. Οι συνθήκες διαβίωσής μας στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού είναι οι πλέον απάνθρωπες, άθλιες και βασανιστικές. Στοιβαζόμαστε 15-20 άτομα σε θαλάμους που είναι για 6 ασθενείς, κι αυτό ενώ έχουμε καταβεβλημένο ανοσοποιητικό και άλλες βαριές ασθένειες και αναπηρίες. Κατά παράβαση όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων μας, η διαβίωσή μας καθίσταται επικίνδυνη και βασανιστική. Σας επισημαίνουμε ότι το Ν.Κ.Κ. είναι για 60 ασθενείς και όχι για 210 κρατούμενους.
2. Καταγγέλλουμε ότι η ζωή μας βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς συνεχώς παρουσιάζονται κρούσματα φυματίωσης, ηπατίτιδας και άλλων σοβαρών μεταδοτικών νοσημάτων. Θεωρούμε υπεύθυνη γι’ αυτό τη διεύθυνση του Ν.Κ.Κ., διότι ενώ το νοσοκομείο είναι υπερπλήρες συνεχίζει να δέχεται ασθενείς. Παρά τις αναφορές του θεράποντα ιατρού κ. Γεωργούλα και τους επανειλημμένους ελέγχους, το πρόβλημα παραμένει, με αποτέλεσμα να διαγιγνώσκονται νέα κρούσματα φυματίωσης. Κινδυνεύουμε εμείς, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, το νοσηλευτικό προσωπικό και κατ’ επέκταση οι οικογένειες όλων.
3. Καταγγέλλουμε τη διεύθυνση του Ν.Κ.Κ. ότι καταπατά ασυστόλως το νόμο και τον σωφρονιστικό κώδικα, κάνοντας διακρίσεις μεταξύ των κρατουμένων στη χορήγηση τακτικών αδειών και ελεύθερων επισκεπτηρίων, με αποτέλεσμα να νιώθουμε κοινωνικά αποκλεισμένοι. Ακόμη και οι εργαζόμενοι φεύγουν από το Ν.Κ.Κ. για τον ίδιο λόγο.
4. Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι όλες οι δικαστικές υποθέσεις που αφορούν υφ’ όρον απολύσεις, διατάξεις, προσφυγές του Ν.Κ.Κ. και των δικαστηρίων Πειραιά δεν διεκπεραιώνονται σε εύλογο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις πολλών μηνών. Παρατηρείται επίσης μη σωστή εφαρμογή των νόμων, όπως επεκτάσεις του 110Α, διαταγές πραγματογνωμοσύνης για 110Α, επιβολή όρων στο 110Α, καθυστερήσεις 6-7 μηνών στο 110Α.
Κύριε Γενικέ,
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης με τον τελευταίο νόμο για τα 2/5 ευεργετεί τους ασθενείς κρατούμενους, όμως ορισμένοι εισαγγελείς, εκτός από περιοριστικούς όρους, επιβάλλουν και χρηματικές «προσφορές» υπέρ κοινωφελών ιδρυμάτων καθιστώντας τον νόμο ατελέσφορο. Είμαστε χρόνια πάσχοντες και οι περισσότεροι από εμάς τελούμε υπό τη μέριμνα της κοινωνικής πρόνοιας, ασθενείς με χαμηλό προσδόκιμο ζωής και μη δυνάμενοι οικονομικά. Αιτούμαστε λοιπόν να μεριμνήσετε για τη σωστή αντιμετώπιση της ευπαθούς ομάδας των ασθενών κρατουμένων του Ν.Κ.Κ.
Κύριε Γενικέ,
Όπως αποδείχθηκε όλα τα μέτρα και οι τροπολογίες που έχουν ψηφισθεί έως τώρα είναι εμβαλωματικά, ατελέσφορα και ελλιπή, με αποτέλεσμα η κατάσταση στο Ν.Κ.Κ. να μην έχει αλλάξει καθόλου – μπορούμε να πούμε ότι έχει γίνει και χειρότερη. Ζητάμε όσον αφορά τους ασθενείς κρατούμενους του Ν.Κ.Κ., δηλαδή το 1-1,5% του συνόλου των κρατουμένων να έχουμε την ανάλογη αντιμετώπιση ως ευπαθής ομάδα και σας προτείνουμε τα εξής:
1. Όσον αφορά το χρόνο έκτισης ποινής, για τους χρόνια πάσχοντες να είναι 2/5 ανεξαρτήτως ποινής (και όχι για μόνο για ποινές έως 10 έτη) λόγω χαμηλού προσδόκιμου ζωής, διατηρώντας τις εξαιρέσεις του υπάρχοντος νόμου.
2. Να θεσπίσετε μέσω τροπολογίας για τους ασθενείς-χρόνια πάσχοντες, εφόσον αποδεικνύεται το χαμηλό προσδόκιμο ζωής αυτό να λαμβάνεται υπόψη ως ελαφρυντικό στις δικαστικές αποφάσεις.
3. Όσον αφορά στους προφυλακισμένους που μετά από πραγματογνωμοσύνη εμπίπτουν στο άρθρο 110Α να απολύονται με περιοριστικούς όρους και η εφαρμογή του 110Α να γίνεται επί της έδρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: