5.10.14

Τουρκικές απειλές υπονομεύουν τις συνομιλίες...




Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις τις Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο, χαρακτηρίζοντας τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς ως «προκλητική».
Μάλιστα, σημειώνει πως...
«όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένως, εάν η προτεραιότητα της ε/κ πλευράς είναι αντί για τον συνεταιρισμό και τον δίκαιο διαμοιρασμό, να κινηθεί μονομερώς για τις φυσικές πηγές, αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό σε καμιά περίπτωση».
Στην ανακοίνωσή του, την οποία δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρεται επίσης ότι «η εγγυήτρια δύναμη Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση -όπως και μέχρι σήμερα- για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Ωστόσο, περιμένουμε η ε/κ πλευρά να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού, να τερματίσει τις μονομερείς έρευνες και να υιοθετήσει αντίληψη ενός νέου συνεταιρισμού. Ελπίζουμε ότι η ανεύθυνη στάση αυτή της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου να μην επηρεάσει αρνητικά τις περιεκτικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο έγινε αποδεκτό στις 11 Φεβρουαρίου και που αναμένουμε ότι θα φέρουν αποτέλεσμα σύντομα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ερευνητικό σκάφος νότια της Κύπρου
Στο μεταξύ και σε συνέχεια των προκλήσεων οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν το βράδυ της Παρασκευής νέα ναυτική οδηγία με την οποία ενημερώνουν ότι το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» θα πραγματοποιήσει νέες σεισμογραφικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και συγκεκριμένα ανοικτά κατά μήκος της ζώνης μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού. Η οδηγία αφορά την περίοδο 20-30 Δεκεμβρίου.
H θαλάσσια περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία βρίσκεται μόλις 14 ναυτικά μίλια από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκτείνεται νότια στα τεμάχια 2, 3 και μέρους του τεμαχίου 9.

Κύπρος: Παρενόχληση οδηγεί στη διακοπή των συνομιλιών
Η οποιαδήποτε παρενόχληση δραστηριοτήτων της εταιρείας που καθόλα νόμιμα δραστηριοποιείται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι συμβατή με την ομαλή συνέχιση των συνομιλιών, δήλωσε σήμερα (Κυριακή) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό. Παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και δικαιώματα της εταιρείας ENI που δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, μετά από συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Έχουμε προβεί σε διαβήματα και θα συνεχίσουμε να προβαίνουμε. Αναμένουμε από όλους αυτούς που και δημόσια μάλιστα έχουν μιλήσει για το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, να κινηθούν προς εκείνη την κατεύθυνση, έτσι ώστε να τερματιστούν τέτοια φαινόμενα. Η παρενόχληση με οιονδήποτε τρόπο της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών».

Κ. Κούτρας: «Υποχρεωτικός ο σεβασμός της κυριαρχίας»
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε τα εξής :
«Η Τουρκία γνωρίζει –και πάντως οφείλει να γνωρίζει– ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ και της  υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρέωση όλης της διεθνούς κοινότητας. Η Κύπρος δεν αντέχει καμία περαιτέρω παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Από τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της πορεία και η πορεία των διαπραγματεύσεων στη Κύπρο».


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: