9.10.14

Ομολογία Χαρδούβελη: Θα πληρώνουμε μία ζωή τόκους!...




«Πολιτική υπευθυνότητα σημαίνει ότι η χώρα θα αποπληρώνει τους τόκους του χρέους προς τους θεσμικούς πιστωτές και εταίρους της ανελλιπώς. Μόνον έτσι θα είμαστε ...
αξιόπιστοι και θα μπορούμε να βγαίνουμε στις αγορές και να ξανά-δανειζόμαστε».

Με τη φράση αυτή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης – παρουσία του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών - έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα στην εποχή της επιτήρησης, σημειώνοντας πως  «η επόμενη μέρα μετά το Μνημόνιο για την χώρα θα πρέπει να είναι μέρα λελογισμένης ευθύνης».

«Η έξοδος» πρόσθεσε «στις αγορές προϋποθέτει την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, βελτίωση των οικονομικών δεικτών και κυρίως πολιτική υπευθυνότητα και σταθερότητα.  Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιστρέψουμε στη συνταγή που μας έφερε στην κρίση».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο κ. Χαρδούβελης αναφερόμενος στη λύση για το χρέος, τόνισε ότι «η συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι μπροστά μας και θα έρθει ως αποτέλεσμα της συνέπειάς μας στους μεταρρυθμιστικούς στόχους που έχουμε αναλάβει».

Υπεραμύνθηκε της στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «ανέλαβε την εφαρμογή του προγράμματος ολοκληρώνοντας – ακόμη και με σημαντικό πολιτικό κόστος – μεταρρυθμίσεις που έκρινε αναγκαίες για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Και συνέχισε: «Διαπραγματεύτηκε και διαπραγματεύεται με τεκμηριωμένα επιχειρήματα όποτε έκρινε και κρίνει ότι το κόστος δεν ήταν ανάλογο του μελλοντικού οφέλους για την οικονομία. Έδειξε στους επίσημους δανειστές ότι μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει μόνη της προς την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της. Αυτό είναι τώρα το μεγάλο στοίχημα. Να μην αφήσουμε αναξιοποίητα τα οφέλη της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της εθνικής προσπάθειας των τελευταίων χρόνων και να μπούμε σε μία νέα περίοδο σταδιακής βελτίωσης των δεδομένων για όλους μας.  Στις συμφωνίες με τους εταίρους μας, η Ελλάδα πρέπει να είναι ενωμένη και η φωνή της ενιαία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να στέλνουμε λάθος μηνύματα στους θεσμικούς πιστωτές και τους εταίρους μας. Πρέπει να υπάρχει συναίνεση στα μεγάλα θέματα.  Δεν είναι η ώρα του εφησυχασμού, αλλά της εγρήγορσης.   Δεν είναι η ώρα των εύκολων και μη κοστολογημένων παροχών, αλλά η ώρα της ανάπτυξης του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας.  Έτσι μόνο θα δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας και θα μειωθεί η ανεργία στην πατρίδα μας. Η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία  έχει ξεκινήσει και οι υπεύθυνες δυνάμεις είναι παρούσες και θα συνεχίσουν το έργο τους».

Τέλος, άφησε εμμέσως πλην σαφώς αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «η ιστορία δεν γράφεται από τους απόντες και τους «σχολιαστές» της πολιτικής ζωής που με περισσή άνεση μοιράζουν εύκολες λύσεις. Είμαστε βέβαιοι ότι δίνουμε τον σωστό αγώνα, για όλους τους πολίτες, που δε θέλουν να δουν τη χώρα να ξαναγυρίζει στο «κακό» της παρελθόν. Με όσα καταφέραμε και για όσα θα συνεχίζουμε να παλεύουμε, δίνουμε προοπτική στον τόπο, στους συνανθρώπους μας και στις επόμενες γενιές».

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: