16.10.14

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα ...

φωτ.ΑΜΠΕ


...για την αντιμετώπιση του Έμπολα...
Η αδυναμία συντονισμού της διεθνούς κοινότητας ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας του Έμπολα και η ανησυχία που προκαλεί η ταχύτατη εξάπλωσή του στην....
Αφρική διεφάνησαν μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν Ομπάμα-Κάμερον-Ρέντσι-Μέρκελ, οι οποίοι μίλησαν για την «πλέον σοβαρή υγειονομική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης των τελευταίων ετών». Το πόσο ανέτοιμες ήταν όλες οι χώρες για αυτή την εξέλιξη φαίνεται και από το γεγονός ότι επιτράπηκε στη δεύτερη νοσοκόμα που νόσησε στο Τέξας -ενώ είχε ειδοποιήσει ότι εμφάνισε συμπτώματα-να ταξιδέψει με αεροπλάνο.
   Ο Μπαράκ Ομπάμα επιχείρησε να καθησυχάσει τους αμερικανούς λέγοντας ότι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί ο ιός είναι αρκετά μικρός ωστόσο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η νοσοκόμα που νόσησε-μία μέρα πριν διαπιστωθεί ότι πάσχει από Έμπολα- ταξίδεψε με αεροπλάνο. Μάλιστα είχε ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές ότι παρουσίασε πυρετό. Τώρα αναζητούν τους 132 συνεπιβάτες της.
Ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Τζον Μπόενερ, κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο μιας προσωρινής απαγόρευσης εισόδου επιβατών που προέρχονται από χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα. Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι την επίβλεψη σχετικά με την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του ιού Έμπολα στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, ενώ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θα αποστέλλουν μια ομάδα ειδικών σε οποιοδήποτε νοσοκομείο αντιμετωπίσει κάποιο ανάλογο περιστατικό.
Έκκληση για συντονισμό της προσπάθειας
Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις χώρες που πλήττονται από την επιδημία ώστε η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο. Σε τηλεδιάσκεψη με ευρωπαίους ηγέτες τους κάλεσε να καταβάλουν μια σημαντικότερη προσπάθεια για την καταπολέμηση του ιού.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, της Γαλλίας, η καγκελάριος της Γερμανίας και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Βρετανίας μίλησαν για "την πλέον σοβαρή υγειονομική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης των τελευταίων ετών" και συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα και συντομότερα.
Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε σήμερα από τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών "να επιταχύνουν και να εντείνουν με θεαματικό τρόπο την οικονομική και υλική τους βοήθεια" προς τις χώρες που πλήττονται από τον Έμπολα. Μεταξύ των μέσων που ζητά, το Συμβούλιο αναφέρει κινητές εργαστηριακές μονάδες, υπαίθρια νοσοκομεία, έμπειρο ιατρικό προσωπικό, εμβόλια και διαγνωστικά τεστ όπως και προστατευτικό εξοπλισμό.
Ο Έμπολα έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4,500 ανθρώπους ενώ ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η Αφρική βρίσκεται αντιμέτωπη με επισιτιστική κρίση καθώς οι αγρότες έχουν εγκαταλείψει τις καλλιέργειές τους από το φόβο ότι θα μολυνθούν από την ασθένεια.
(Πηγή:BBC, ΑΜΠΕ) 

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: