18.10.14

«Όχι» αγορών σε δανεισμό χωρίς δίχτυ ασφαλείας..

 
Αρνητικές είναι οι αγορές στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο και στον απευθείας δανεισμό από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ήδη το Χρηματιστήριο της Αθήνας κατέγραφε ...
συνεχόμενες «βουτιές» μέχρι να υπάρξουν διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μείνει χωρίς χέρι βοηθείας.
Πιο αναλυτικά, ο οίκος Moody’s εκτίμησε ότι μία πρόωρη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης αυξάνει το ρίσκο χρηματοδότησης της χώρας. Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο ρυθμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πιθανότατα θα επιβραδύνονταν δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν θα είναι αντιμέτωπη με τους αυστηρούς όρους που συνοδεύουν ένα οικονομικό πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή το πρακτορείο Bloomberg δημοσιοποίησε δημοσκόπηση οικονομικών αναλυτών που είναι αντίθετοι με την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο και υποστηρίζουν ότι δεν θα έχει κανένα νόημα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει ότι για να μπορεί μία χώρα να ευνοηθεί από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, θα πρέπει να βρίσκεται στο μηχανισμό στήριξης.

Το 85% των αναλυτών που συμμετείχε σε δημοσκόπηση του Bloomberg δήλωσε πως η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης, δεν έχει λογική από οικονομικής απόψεως.

Ωστόσο, η μέση εκτίμηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά από το καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται πως υπάρχει τόσο αισιοδοξία ώστε να στηρίζεται η άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς την στήριξη του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, το 73% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση του Bloomberg, πιστεύει ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα στήριξης – έναντι 40% κατά την προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουλίου. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες όμως, πιστεύουν ότι η χώρα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης από τις αγορές, χωρίς τα χρήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στον απόηχο του αρνητικού κλίματος το Βερολίνο επέμεινε να εφαρμοστεί πλήρως το ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείoυ Οικονομικών της Γερμανίας, Μαριάνε Κοτέ πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές, ενώ σημείωσε ότι για την εμπιστοσύνη των αγορών είναι σημαντική η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου και η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων.

Οι αγορές ανησυχούν έντονα και για τις διαφωνίες που έχουν προκύψει εντός της ευρωζώνης για την λιτότητα και τα προγράμματα ανάπτυξης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, μετά από δύο χρόνια σχετικής οικονομικής ηρεμίας, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί επέστρεψαν στις διαφωνίες τους για την οικονομική πολιτική. Η Ιταλία και η Γαλλία θέλουν να χαλαρώσει το πρόγραμμα της δημοσιονομικής λιτότητας, που έχει τη σφραγίδα της Γερμανίας.

«Το προηγούμενο έτος, οι επενδυτές δεν είχαν στα ραντάρ τους την Ευρωζώνη, αλλά τώρα την έχουν, λόγω των όσων συμβαίνουν μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας και του θορύβου από την Ελλάδα», δήλωσε στην εφημερίδα ο Νίκολας Βερόν, εταίρος του ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών και του ινστιτούτου Peterson στην Ουάσιγκτον. 



real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: