12.10.14

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί εναντίον του Ισλαμικού Κράτους...

kobani 
Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα του Ιράκ από βομβιστικές επιθέσεις, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας συνέχισαν να υπερασπίζονται τη Βαγδάτη από ...
τους εξτρεμιστές, οι οποίοι έχουν καταλάβει μεγάλες περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Στη δυτική Βαγδάτη, 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τρεις βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου με παγιδευμένα αυτοκίνητα, δήλωσαν ιατρικές πηγές και αξιωματούχοι της αστυνομίας.
Ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε το γεμάτο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του σε κυκλική διασταύρωση με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 άνθρωποι, τέσσερις από τους οποίους ήταν αστυνομικοί. Ακόμα 27 άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της επίθεσης.
Στη Συρία οι αεροπορικές επιδρομές από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον θέσεων του ΙΚ μπήκαν στον τρίτο μήνα τους και στην τρίτη εβδομάδα τους, χωρίς να έχουν καταφέρει να ανακόψουν την προέλαση των εξτρεμιστών κυρίως στο Κομπάνι.
Οι επικεφαλής του στρατού των 21 χωρών του συνασπισμού θα συναντηθούν την Τρίτη στην Ουάσινγκτον για να εξετάσουν τη στρατηγική τους.

kobani2
Κούρδοι στην κορυφή ενός λόφου στην συνοριακή πόλη Κομπάνι

Στο Κομπάνι οι κουρδικές δυνάμεις, πολύ λιγότερες και χειρότερα εξοπλισμένες από τους μαχητές του ΙΚ, κατάφεραν να απωθήσουν τους τζιχαντιστές σε πολλά μέτωπα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Χθες Σάββατο 23 εξτρεμιστές σκοτώθηκαν, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.
Την ίδια ώρα το Ισλαμικό Κράτος ενισχύει τις θέσεις του σε μεγάλο μέρος του Κομπάνι, ενώ ελέγχει το 40% της κουρδικής πόλης, ένα χλμ. από τα τουρκικά σύνορα.
Σύμφωνα με τον Μουστάφα Έμπντι, έναν Κούρδο ακτιβιστή, οι κουρδικές δυνάμεις είναι ολοένα και πιο απελπισμένες καθώς βλέπουν τα πυρομαχικά τους να μειώνονται και ζητούν να διεξαχθούν περισσότερα αεροπορικά πλήγματα.
Έως 700 πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται στο κέντρο του Κομπάνι και 10.000 με 13.000 έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα τουρκικά σύνορα, δήλωσε ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ. Αν το Κομπάνι πέσει, οι πολίτες «είναι πολύ πιθανό να σφαγιαστούν», τόνισε.
Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ προειδοποίησε χθες Σάββατο ότι η κατάσταση στο Κομπάνι είναι «ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα».
Τέλος, ο κ. Χέιγκελ υπογράμμισε ότι η μάχη εναντίον των εξτρμειστών θα είναι μακροχρόνια. «Είναι μια μακροχρόνια προσπάθεια. Είναι δύσκολο, είναι περίπλοκο. Θα παίξουν ρόλο πολλοί παράγοντες», είπε.


efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: