13.10.14

Βγάζουν… από το παράθυρο το πόθεν έσχες...

Βγάζουν… από το παράθυρο το πόθεν έσχες 

Τα δεσμά της κτηματαγοράς από την εφαρμογή του πόθεν έσχες στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που επιβάλλεται σήμερα επί των υψηλών αξιών τους, σπάει το υπουργείο Οικονομικών.
Με...
νομοθετική διάταξη η οποία είναι ήδη έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή, ορίζεται ότι το πόθεν έσχες θα εφαρμόζεται όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο.
Στην πράξη όμως αυτό σημαίνει ότι ο αγοραστής και ο πωλητής θα μπορούν να συμφωνούν την τιμή την οποία θα αναγράφουν στο συμβόλαιο σε επίπεδα ακόμη και πολύ χαμηλότερα από το πραγματικό τίμημα της μεταβίβασης. Έτσι ουσιαστικά θα γλιτώνουν το Πόθεν έσχες.
Εκτιμάται μάλιστα ότι το μέτρο αυτό θα δώσει μεγάλη ανάσα στην αγορά ακινήτων που έχει καταρρεύσει, καθώς θα αποτελέσει κίνητρο για επενδύσεις από κεφάλαια που σήμερα παραμένουν αδρανή γιατί φοβούνται τον έλεγχο της εφορίας.
Παράλληλα, με αυτές τις αλλαγές θα πάψει να υφίσταται ο απόλυτος παραλογισμός που καταγράφεται σήμερα, όπου ένας αγοραστής καταβάλλει για παράδειγμα 80.000 ευρώ για να αγοράσει ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ και η Εφορία του ζητά να αποδείξει που βρήκε όχι τα 80.000 ευρώ που κατέβαλε αλλά τα 150.000 ευρώ που θεωρητικά αξίζει το συγκεκριμένο ακίνητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: