3.10.14

Επιμένει στο δημοψήφισμα η Καταλονία...

Καταλανοί διαδηλωτές εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου (EPA/Jaume Sellart)

Ο περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας όρισε επιτροπή που θα επιβλέψει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της ισπανικής περιφέρειας το Νοέμβριο, αψηφώντας την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, η οποία προσέφυγε...
στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να κηρύξει την ψηφοφορία παράνομη.
   Ο ηγέτης της Καταλονίας όρισε επταμελή επιτροπή για την επιτήρηση της ψηφοφορίας, όπως ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση.
Πρόκειται για την πρώτη κίνηση προετοιμασίας για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε τη Δευτέρα να εξετάσει τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος που είχε προγραμματιστεί για τις 9 Νοεμβρίου, οδηγώντας ουσιαστικά στην αναβολή της διεξαγωγής του.
Ο Αρτούρ Μας συναντάται στη Βαρκελώνη με τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν μετά τη δικαστική απόφαση.
Το γραφείο του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της περιφερειακής κυβέρνησης.
Η Καταλονία, η οποία αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της οικονομίας της Ισπανίας έχει πληθυσμό 7,5 εκατομμυρίων, δική της γλώσσα και χωριστή κουλτούρα και διεκδικεί μεγαλύτερη αυτονομία.
Η Μαδρίτη ανησυχεί ότι το δημοψήφισμα θα διαλύσει τη χώρα, που εξέρχεται με αργούς ρυθμούς από την ύφεση. Υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία αντιτίθεται στο ισπανικό Σύνταγμα του 1979.

Δεν υπάρχουν σχόλια: