12.10.14

Διεθνή παρακάλια για ψήφο εμπιστοσύνης…

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, η οποία απλώς επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση μετρά μέρες αγωνίας μέχρι την προεδρική εκλογή, το Μαξίμου θα βάλει σε εφαρμογή το επικοινωνιακό του σχέδιο για να...
πείσει την κοινή γνώμη ότι το Μνημόνιο θα λήξει...

Ενα σχέδιο που είναι στον αέρα και ήδη έχει διαψευσθεί τόσο από τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ όσο και από τους Κρ. Λαγκάρντ και Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ.

Το πιο αποκαλυπτικό απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στη Βουλή, ήταν αυτό που αφορούσε την αποφυγή νέου προγράμματος αναγκαστικού δανεισμού. Κάτι όμως που θα προϋποθέτει την ύπαρξη μιας προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης, παράλληλα με την έξοδο στις αγορές, και ως αντάλλαγμα ένα ελληνικής εμπνεύσεως «μεταρρυθμιστικό Μνημόνιο», που θα παρουσιάσει η Αθήνα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πολλά θα κριθούν, σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, από το σημερινό ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και του συμβούλου του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν στην Ουάσιγκτον. Ενα ραντεβού που το οικονομικό επιτελείο αντιμετώπιζε πάντως πιο συγκρατημένα από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο κ. Σαμαράς έσπευσε από το βήμα της Βουλής να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ δύο 24ωρα νωρίτερα περί προληπτικής βοήθειας στην Ελλάδα. Και εκείνος και ο κ. Βενιζέλος επέμειναν σε ένα κοινό σχεδιάγραμμα κινήσεων τακτικής, που αποκρύπτουν ωστόσο την πραγματικότητα: ότι δηλαδή πίσω από τη ρητορική περί ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του ευρωπαϊκού σκέλους του Μνημονίου, με την έγκριση της βιωσιμότητας του χρέους και τη συμφωνία για «αποχώρηση» του ΔΝΤ το ίδιο χρονικό διάστημα, με παράλληλη συζήτηση για «προληπτική» προστασία, έρχεται ένα νέο κρυφό μεταμνημόνιο.

Αυτό δεν θα φέρει την ταμπέλα του Μνημονίου, αφού αντί για αναγκαστικό δανεισμό από τους συνήθεις πιστωτές, η χώρα θα δανειστεί από τις αγορές με σαφώς υψηλότερο επιτόκιο από το μνημονιακό, αλλά θα υποχρεωθεί να αποδεχθεί ένα «μαξιλάρι», που θα συνοδεύεται από όρους αναγκαστικού χαρακτήρα και το οποίο θα εκβιάζεται να χρησιμοποιεί κάθε φορά που παρεκκλίνει από τους στόχους.

Μετά τη σημερινή συνάντηση με τη Λαγκάρντ, ακολουθεί η συνεδρίαση αύριο του Eurogroup. Οι επόμενοι δύο καθοριστικοί σταθμοί είναι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 26 Οκτωβρίου και η συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου. Εν τω μεταξύ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της αξιολόγησης, ώστε σε αυτή να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, σύμφωνα με τις κυβερνητικές επιθυμίες. Στην ίδια αυτή συνεδρίαση όμως ενδέχεται να δεχθεί εκ νέου η Ελλάδα πίεση για νέο αναγκαστικό δανεισμό, όπως έδειξαν και οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ την Παρασκευή.

Εάν στη δεύτερη φάση της αξιολόγησης οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμείνουν σε δυσάρεστες αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά και εάν επιστρέψουν στην κυβέρνηση το προσχέδιο του προϋπολογισμού -που ούτως ή άλλως δεν περιέχει ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις-, τότε θα αναζητηθεί «πολιτική απάντηση» σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που έλεγαν χαρακτηριστικά: «Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τα 7 δισ. ευρώ της υπολειπόμενης χρηματοδότησης»...

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: