8.10.14

Στο ΣτΕ ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα...

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) μεθαύριο Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014, θα συζητηθεί η συνταγματικότητα ή μη του νέου νόμου 4178/2013 για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Στο ...
Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου και ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013, που αφορά τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, καθώς και ο εν λόγω νόμος κατά το σκέλος που προβλέπει τη διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.

Ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει θέμα ως προς τη συνταγματικότητα ή μη των άρθρων 8 και 9 του επίμαχου νόμου 4178/2013, που προβλέπουν την αναστολή επιβολής των κυρώσεων για την αυθαίρετη δόμηση και την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών.

Παράλληλα, ο κ. Κουσούλας θα θέσει θέμα εάν ο εν λόγω νόμος είναι ή όχι αντίθετος στη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών (άρθρο 26 του Συντάγματος), καθώς προβλέπει ότι στο νέο νόμο 4178/2013 υπάγονται και τα κτίσματα που η άδεια ανέγερσης τους ακυρώθηκε από τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Ακόμη, ο σύμβουλος Επικρατείας θα θέσει θέμα έαν έχουν έννομο συμφέρον οι τρεις κάτοικοι του Αμαρούσιου να στραφούν κατά του επίμαχου νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο δεκαήμερο του περασμένου Ιουλίου, το ΣτΕ είχε απορρίψει την αίτηση των τριών κατοίκων που ζητούσαν να ανασταλούν οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: