19.10.14

Αγορές και αλήθεια...



Γιάννης Παπαγιάννης

Υπάρχει πράγματι μίσος μεταξύ Τσίπρα και Σαμαρά? Το ερωτημα είναι επίκαιρο και το θέτουμε με αφορμή τα οσα εγιναν στο Χρηματιστήριο και στις αγορές. 
Επί δύο συνεχόμενες ημέρες ο...
Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέρρεε, ενώ τα spreads της ελληνικής οικονομίας ξεπέρασαν τις 700 μονάδες και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτοξεύθηκε στο 7,9%.
Ο Αντωνης Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αλεξης Τσίπρας μίλησε για δραματικές ευθύνες της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν οτι και οι δυο δεν μπορεί παρά να γνωρίζουν την αλήθεια. 
Δημοσίως, όμως, λένε αυτό που τους συμφέρει περισσότερο. Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του γνωρίζουν οτι οι αγορές αμφισβητούν τη δυνατότητα της χώρας να συνεχίσει μόνη της, χωρίς επιτήρηση. 
Εκτιμούν οτι η αντίδραση των αγορών ειναι υπερβολική. Τα μεγεθη της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν επιδεινωθεί, αλλά στην πραγματική οικονομία τα πράγματα πηγαίνουν χειρότερα.
Στην αντίπερα όχθη, στην Κουμουνδούρου, γνωρίζουν οτι οι αγορές αμφισβητούν τη δυνατότητα της χώρας να συνεχίσει μόνη της, χωρίς επιτήρηση.  Διότι, κακά τα ψέματα, αν οι αγορές αντιδρούν με τόση νευρικότητα στην προοπτική ενός βελούδινου διαζυγίου, ουδείς δικαιούται να μην σκεφτεί τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να τα αλλάξει όλα επιβάλλοντας μονομερή λύση για το χρέος. 

Από τη στήλη "Danger-Διαπλοκές" (ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: