22.10.14

Ραβασάκια από τις Βρυξέλλες...



Περισσότερες «πληροφορίες» για τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους θα ζητήσει σήμερα (Τετάρτη) η Κομισιόν από πέντε χώρες της ευρωζώνης, με την προειδοποίηση ότι τα σχέδιά τους μπορεί να...
απορριφθούν.
Σύμφωνα με τους «Financial Times», οι χώρες αυτές είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Σλοβενία και η Μάλτα. Επισήμως ένα αίτημα για περισσότερες πληροφορίες είναι το πρώτο βήμα της πολιτικά φορτισμένης διαδικασίας απόρριψης ενός εθνικού προϋπολογισμού και την επιστροφή πίσω στην αρμόδια κυβέρνηση για αναθεώρηση. Απόφαση για πιθανή απόρριψη πρέπει να ληφθεί μέσα σε ένα μήνα.
Ο εκπρόσωπος του νέου επιτρόπου για την οικονομία, Φινλανδού Γίρκι Κατάινεν, που είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση, δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία, αλλά υποστήριξε ότι «οι τεχνικές διαβουλεύσεις με τις χώρες-μέλη στα σχέδια προϋπολογισμών τους δεν σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες προδικάζουν την απόρριψή τους».
Ωστόσο, ένα τέτοιο επίσημο αίτημα προς το Παρίσι και τη Ρώμη μπορεί να αποδειχτεί πολιτικά «εκρηκτικό» καθώς και οι δύο κυβερνήσεις προσπαθούν να αποκρούσουν το κλιμακούμενο κύμα αντιευρωπαϊσμού στις χώρες τους.
Σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανονισμούς, που υιοθετήθηκαν στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, η Κομισιόν πρέπει να επιστρέψει έναν εθνικό προϋπολογισμό μέσα σε δύο εβδομάδες από την υποβολή του εάν διαπιστώσει «εξαιρετικά σοβαρή μη συμμόρφωση» με το σύμφωνο σταθερότητας. Εάν σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, οι κανόνες απαιτούν να ενημερώσει την αντίστοιχη κυβέρνηση μέσα σε μια εβδομάδα. Και η σημερινή ημέρα είναι το τέλος αυτής της προθεσμίας.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Ιταλία και η Γαλλία μπορεί να παραβαίνουν το σύμφωνο σε διαφορετικά σημεία. Η Γαλλία, από τη μια πλευρά, πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το πλαφόν του 3% του ΑΕΠ της μέχρι του χρόνου, αλλά το σχέδιο προϋπολογισμού της παραβλέπει αυτή τη δέσμευση, προβλέποντας αντίθετα έλλειμμα 4,3%. Το Παρίσι θα πρέπει επίσης να βελτιώσει το λεγόμενο «δομικό έλλειμμα» κατά 0,8% και όχι κατά 0,2% που προτείνει.
Ο ιταλικός προϋπολογισμός, από την άλλη, με το έλλειμμα ήδη κάτω από το όριο του 3%, έχει πρόβλημα με το χρέος που στο 135% του ΑΕΠ παραμένει πολύ πιο πάνω από το ευρωπαϊκό πλαφόν του 60% και είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη ύστερα από αυτό της Ελλάδας.
Και από την Ιταλία έχει ζητηθεί να βελτιώσει το δομικό έλλειμμα κατά 0,7% και το 2014 και το 2015, αλλά το σχέδιο προϋπολογισμού της δεν έχει καμία πρόβλεψη για να πετύχει αυτόν τον στόχο – αντίθετα μονομερώς καθυστερεί την επίτευξή του κατά δύο χρόνια, μέχρι το 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: