18.10.14

Δεν υπάρχει σχέδιο του Μαξίμου, για ευρύ ανασχηματισμό...


Σκέψεις για αλλαγές και «διορθωτικές κινήσεις» στο κυβερνητικό σχήμα, δεδομένης της αλλαγής φρουράς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας λόγω της μετακίνησης του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κομισιόν, δημιουργεί ...
το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί μετά την ψήφο εμπιστοσύνης και ...
το σφυροκόπημα των αγορών.

Σύμφωνα με "Τα Νέα Σαββατοκύριακο", πηγές από το πρωθυπουργικό επιτελείο διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο για ευρύ ανασχηματισμό και ως απόδειξη αναφέρουν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι δεν είχε νόημα ο πρωθυπουργός να δώσει εντολές σε υπουργούς που λίγες ημέρες αργότερα μπορεί να μη βρίσκονται στη θέση τους. Το επιχείρημα αυτό έχει τη λογική του, αλλά από την άλλη είναι κανόνας να αποφεύγονται προαναγγελίες για ανασχηματισμό.

Οι ίδιες πηγές που επιμένουν ότι οι αλλαγές θα περιοριστούν στο Πεντάγωνο και στη διαδοχή του Δημ.Αβραμόπουλου, αναγνωρίζουν ότι η συγκυρία βάζει σε πειρασμούς για ευρύτερες αλλαγές.

Τη συζήτηση για εκτεταμένη αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος, άλλωστε, είχε φουντώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στοχοποιώντας από το βήμα της εκδήλωσης για τα 40ά γενέθλια της ΝΔ μέλη της κυβέρνησης που προκαλούν εσωτερικές τριβές και εξαντλούνται σε μια προσωπική πολιτική.

Πάντως, είναι κοινός τόπος στη ΝΔ ότι σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε ευρύτερο ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας, τότε το νέο σχήμα θα έχει εκλογικό προσανατολισμό, αφού ουσιαστικά θα κληθεί να σηκώσει το βάρος της σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας και μια πιθανή προσφυγή στις κάλπες την προσεχή άνοιξη.

Η οπτική αυτή επιτρέπει να εμφιλοχωρούν στην όλη συζήτηση εισηγήσεις για ένα νέο σχήμα εκλογικής ετοιμότητας, στο οποίο θα έχουν περίοπτη θέση οι «πιστοί στρατιώτες» του Αντώνη Σαμαρά. Στον αντίποδα βρίσκονται οι προτάσεις για άνοιγμα του πρωθυπουργού προς όλες τις γαλάζιες πτέρυγες, προκειμένου να δοθεί η «μάχη των μαχών» χωρίς κόσμο στα μετόπισθεν. Πρόκειται για προτάσεις που φέρνουν στο κυβερνητικό σχήμα αρκετούς καραμανλικούς έως την Ντόρα Μπακογιάννη. 

Ως βεβαιότητα προβάλλεται, προς το παρόν, ότι ο αντικαταστάτης του Δημήτρη Αβραμόπουλου θα προέρχεται από τη ΝΔ -και αυτό φέρεται ότι ήδη έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Για το ενδεχόμενο ο κύκλος των αλλαγών να μην περιοριστεί στο Πεντάγωνο, στο κυβερνητικό στερέωμα αναζητούν απαντήσεις μέσα από την αποκρυπτογράφηση της στοχοποίησης από τον πρωθυπουργό των υπουργών που προκάλεσαν ενδοκυβερνητικά προβλήματα.

Είναι προφανές ότι οι διαφοροποιήσεις του Αργύρη Ντινόπουλου δεν ενόχλησαν μόνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί οι τριβές του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Χρύσανθο Λαζαρίδη αλλά και με τον Γιάννη Στουρνάρα, όπως και του Ανδρέα Λοβέρδου τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Παράλληλα χαμηλές πτήσεις καταγράφονται για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς ο Γιώργος Καρασμάνης θεωρείται ότι δεν έχει καταφέρει να προσεγγίσει τον αγροτικό κόσμο, τουλάχιστον στον βαθμό που προσδοκούσαν από το Μαξίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: