9.10.14

Το Bloomberg «καρφώνει» τον Σαμαρά...


Πίσω από τις φιέστες στο Σκαραμαγκά, στα ύψη η ανεργία...
Την ίδια στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς, πριν από λίγες μόνο ημέρες, από τον Σκαραμαγκά, με αφορμή την καθέλκυση του υποβρυχίου «Πιπίνος», έκανε λόγο για μήνυμα ισχύος και ανάπτυξης, οι άνεργοι της χώρας του παραμένουν «ανεμοδαρμένοι».

Με...
αυτόν τον τρόπο το πρακτορείο Bloomberg αποτυπώνει το χάσμα μεταξύ της εικόνας που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση για την κατάσταση της χώρας και της πραγματικής ζωής που, όπως τονίζει και το εξώφυλλο του σημερινού «Πoντικιού», «είναι άλλού»…

Το Bloomberg συνομιλεί με τον 55χρονο Μουζαρέφ Παλικάρ, έναν από τους 1,3 εκατομμύρια ανέργους στην Ελλάδα, και σημειώνει ότι για εκείνον αυτές οι υποσχέσεις ακούστηκαν κούφιες.

«Εδώ στον Σκαραμαγκά δεν υπάρχει καμία επιστροφή στην ανάπτυξη. Πριν υπήρχαν χρήματα. Δουλέψαμε σκληρά για να τα αποκτήσουμε, αλλά δεν μας ένοιαζε. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα», λέει ο Παλικάρ του οποίου η γυναίκα και τα δύο παιδιά επίσης ζουν υπό το βάρος της ανεργίας.

Σε μια χώρα που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων στην Ευρωζώνη, ο Σαμαράς προσπαθεί να την επαναφέρει στην κανονικότητα και να προσελκύσει επενδυτές. Ωστόσο οι ψυχροί αριθμοί δείχνουν πως το 27% της ανεργίας (λίγο πιο κάτω τον Ιούλιο), πόρρω απέχει από το 11,5% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Το Bloomberg τονίζει ότι η ανεργία είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανεβάσει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις, έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Σε πολιτικό πεδίο ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ σε οικονομικό τα κρατικά ομόλογα πιέζονται αρκετά.

«Ακόμα και αν η Ελλάδα εξέλθει του προγράμματος, πάλι θα είναι κάτω από την στενή παρακολούθηση των δανειστών», σημειώνει ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, «η ελληνική οικονομία επανακάμπτει, αλλά ακόμα είναι εύθραυστη», συμπληρώνει.

Το άρθρο σημειώνει πως το παρελθόν της Ελλάδας στον τομέα των ναυπηγείων είναι συνδεδεμένο με σκάνδαλα, σαν και αυτά των υποβρυχίων, ενώ λίγο αργότερα η Χαλυβουργία έκλεισε αφήνοντας στο δρόμο τους 74 εναπομείναντες εργαζόμενους, από τους συνολικά 450 που έχασαν έτσι και αλλιώς τις δουλειές τους.

Οι πρόσφατες υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα από την ΔΕΘ έχουν προκαλέσει πολλά σχόλια. Ο κ. Σωτηρόπουλος σημειώνει: «ήταν μια επανάσταση, καθώς δίνει στο συγκεκριμένο κόμμα μια πλατφόρμα για να δείξει ότι είναι ικανό να εκπληρώσει τις υποσχέσεις».

Από την άλλη ο Παλικάρ λέει: «Τα μισά από αυτά που είπε ο Τσίπρας, αν γίνουν πραγματικότητα, τότε θα είμαστε καλύτερα. Ξέρεις πώς είναι να μην έχεις ηλεκτρικό; Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αριθμοί. Δεν θέλω να κάθομαι και να με τρέφουν – θέλω να δουλέψω», συμπληρώνει.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: