14.10.14

Κυπριακό: Mπαράζ διπλωματικών πρωτοβουλιών ...


Mια σειρά από άλλες διπλωματικές πρωτοβουλίες αναμένεται να πάρουν η Αθήνα και η Λευκωσία προκειμένου να στείλουν το κατάλληλο μήνυμα στην Τουρκία για τις πρωτοβουλίες της στην Ανατολική Μεσόγειο κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, να εμποδίσει τις έρευνες στην...
Κυπριακή ΑΟΖ.

Ήδη χτες ο Ευ. Βενιζέλος και ο Κύπριος ομόλογός του ανακοίνωσαν δύο συγκεκριμένες ενέργειες που προκάλεσαν τη δυσφορία στην Άγκυρα.

Η πρώτη ήταν η ανακοίνωση ότι θα πραγματοποιηθεί τριμερής σύνοδος κορυφής στο Κάιρο με τη συμμετοχή του Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

Μέχρι σήμερα οι διαβουλεύσεις για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, γινόταν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ενώ είχαν πραγματοποιηθεί και δυο τριμερής συναντήσεις σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Υπό το φως όμως των τελευταίων κινήσεων της Άγκυρας αποφάσισαν να επισπεύσουν την τριμερή σύνοδο κορυφής, ενώ το κουαρτέτο στη συμμαχία συμπληρώνει και το Ισραήλ με το οποίο βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή οι τρεις χώρες για την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας της περιοχής.

Η δεύτερη συγκεκριμένη ενέργεια ήταν η διακρατική συμφωνία που υπεγράφη για έρευνα και διάσωση στη θάλασσα, χρησιμοποιώντας ως κριτήριο το θαλάσσιο χώρο που αντιστοιχεί στο FIR της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Έτσι στην πραγματικότητα ενώνονται τα δυο FIR και οι θαλάσσιοι χώροι που αντιστοιχούν σε αυτά. To κοινό όριο έχει μήκος 287 χιλ.

Τη συγκεκριμένη συμφωνία την επιθυμούσε η Κύπρος και θα πρέπει να επικυρωθεί από την Ελληνική Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: