12.11.14

Δεν χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος...

...για κάποιες από τις "21 προτάσεις αναθεώρησης" της Ν.Δ...

Κάθε 2-3 μήνες, ανάλογα με τα κέφια των επικοινωνιακών εγκεφάλων της Συγγρού, η Νέα Δημοκρατία διακινεί μια λίστα με...
21 προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία όμως ποτέ δεν ξεκινά.

Τα ΜΜΕ αναπαράγουν πρόθυμα τις συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς φυσικά να μπουν στον κόπο να τις αξιολογήσουν. Αν το έκαναν, θα διαπίστωναν ότι η Νέα Δημοκρατία μας κοροϊδεύει καθώς πολλά από όσα προτείνει, μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος. 

Συγκεκριμένα: -Ευέλικτη κυβέρνηση, μικρή, με θεσμοθέτηση τριών μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών (Εξωτερικών, Άμυνας και επί του Προϋπολογισμού) με 5ετή θητεία.
Στη 1η παράγραφο του άρθρου 81 του ισχύοντος Συντάγματος αναφέρεται ότι «Nόμος ρυθμίζει τη θέση των αναπληρωτών Yπουργών και των Yπουργών χωρίς χαρτοφυλάκιο, των Yφυπουργών, που μπορεί να αποτελούν μέλη της Kυβέρνησης, καθώς και των μόνιμων υπηρεσιακών Yφυπουργών».
Επίσης, το «ευέλικτη κυβέρνηση» δεν περιγράφει κάτι συγκεκριμένο ώστε να μπορεί υπάρξει κάποια σχετική συνταγματική πρόβλεψη.
 -Κατάργηση των πολλών γενικών γραμματέων των υπουργείων, όπως είναι σήμερα, με αντίστοιχη αναβάθμιση του ρόλου των γενικών διευθυντών και θέσπιση ενός μόνο γενικού γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Κατά τη γνώμη μου, δεν θέτει το σημερινό Σύνταγμα κάποιο εμπόδιο για να γίνει αυτό.
 -Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των πολιτικών κομμάτων, με αξιόπιστες εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων. Μπορεί πράγματι να κατοχυρωθούν και συνταγματικά κάποιες τέτοιες διατάξεις αλλά η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έχει δείξει κάποια διάθεση να το κάνει, έστω και σε επίπεδο απλού νόμου.
 -Ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή, ώστε να πάψει η Βουλή να είναι προθάλαμος υποψήφιων υπουργών και να γίνει Συνέλευση εκπροσώπων του λαού. Αναβάθμιση εξουσιών στην άσκηση του νομοθετικού τους έργου και του κοινοβουλευτικού τους ελέγχου. Ο κ. Σαμαράς μπορεί να ζητήσει ανά πάσα στιγμή σε όλους τους υπουργούς του να παραιτηθούν από το βουλευτικό τους αξίωμα. Γιατί δεν το κάνει; Χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση; 
-Μείωση του αριθμού των βουλευτών. Στο άρθρο 51 του σημερινού Συντάγματος αναφέρεται ότι "Ο αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους ούτε μεγαλύτερος από τριακόσιους". Γιατί δεν το κάνουν;...
parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: