10.11.14

«Πρέσα» σε κυβέρνηση και Μέρκελ ...

 
...για το ελληνικό πακέτο λιτότητας...
Οι πιέσεις που η ελληνική κυβέρνηση δέχεται προκειμένου να υιοθετήσει άμεσα νέο πακέτο λιτότητας, παρά το κλίμα εφησυχασμού που η κυβέρνηση καλλιεργεί, βρίσκεται στο επίκεντρο του σημερινού Τύπου. Την ίδια στιγμή ανάλογες είναι και οι...
πιέσεις που η γερμανική κυβέρνηση δέχεται προκείμενου να διευθετηθεί το ελληνικό ζήτημα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικα. Παρολ’αυτά η ρύθμιση για τις 100 δόσεις προς εξόφληση των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο τίθεται σήμερα σε ισχύ και τα μαγαζιά τις Κυριακές παραμένουν κλειστά.
Κυβερνητικούς λεονταρισμούς για το νέο πακέτο λιτότητας βλέπει η «Εφημερίδα των Συντακτών», που κυκλοφορεί σήμερα με τον τίτλο «Αντιστέκονται... παρακαλώντας» στο πρωτοσέλιδο της. Μπορεί ο πρωθυπουργός να επαναλαμβάνει ότι «η Ελλάδα άντεξε» και πως «σταθήκαμε όρθιοι», ωστόσο οι δανειστές κλιμακώνουν τις πιέσεις τους με αιχμή το δημοσιονομικό κενό. Η κυβέρνηση θέλει την τρόικα στην Αθήνα μέχρι την Παρασκευή σημειώνει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας πως το κλιμάκιο των δανειστών ζητά πρόσθετα μέτρα ύψους 2,5 δις ευρώ.

Πιέσεις όμως δε δέχεται μόνο η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η γερμανική για τη στάση της απέναντι στην ελληνική. «Πιέσεις του ΔΝΤ σε Μέρκελ για νέο μνημόνιο», τιτλοφορείται άρθρο στο πρωτοσέλιδο της σημερινής Ελευθεροτυπίας. «Παρά την αρχική στήριξη που είχε δείξει στο ελληνικό σχέδιο για έξοδο στις αγορές ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άλλαξε άρδην τη στάση της, ξεκαθαρίζοντας στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί τουλάχιστον για ακόμα έναν χρόνο την υπογραφή νέου μνημονίου», γράφει. «Οι πιέσει για την υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου με την Ελλάδα ξεκίνησαν από την πλευρά του ΔΝΤ και αποδέκτης έγινε ακόμα και η Μέρκελ. Όπως αναφέρουν πηγές από την πλευρά των δανειστών, το ΔΝΤ δεν είδε με καλό μάτι τη διαφαινόμενη πρόθεση του Βερολίνου να παράσχει στήριξη στα ελληνικά σχέδια», αναφέρει η «Ελευθεροτυπία».

Με το θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, που αν και η τρόικα ζητά να αποσυρθεί τίθεται σε ισχύ, ασχολείται στο πρωτοσέλιδο του το «Έθνος». «Από σήμερα τίθεται σε ισχύ η ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και στην Εφορία μέχρι και σε 100 δόσεις. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου. Προβλέπονται εκπτώσεις στις προσαυξήσεις που κυμαίνονται από 20% στην περίπτωση που η οφειλή πληρωθεί σε 100 δόσεις μέχρι και 100% για εφάπαξ καταβολή. Εκτός ρύθμισης όσοι καθυστερήσουν να πληρώσουν δύο δόσεις», ενημερώνει η εφημερίδα.

Θέση υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές παίρνει η εφημερίδα «Τα Νέα», με αφορμή τον χθεσινό 32ο Μαραθώνιο. Στο κεντρικό σχόλιο που φιλοξενείται στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Μαθήματα ΜΑραθωνίου», «Τα Νέα» γράφουν: «Πολλαπλά ήταν τα οφέλη για τη χώρα από την πραγματοποίηση του 32ου Αυθεντικού Μαραθώνιου. Πρώτον η άψογη διοργάνωση από τον ΣΕΓΑΣ απέδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί – ακόμη και σε συνθήκες κρίσεις – να λάμπει στους μεγάλους αθλητικούς αγώνες». «Δεύτερον, η μαζικότατη συμμετοχή – τόσο από Έλληνες όσο και κυρίως από ξένους – έστειλε μήνυμα ότι η άθληση έχει αξία για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής πέραν από τον πρωταθλητισμό», συνεχίζει. «Βεβαίως ακόμη μία φορά αποτύχαμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από μία τέτοια διοργάνωση. Μπορεί τα ξενοδοχεία να γέμισαν λόγω Μαραθωνίου, αλλά τα καταστήματα του κέντρου, παρά την κοσμοπλημμύρα παρέμειναν κλειστά...», σημειώνουν χαρακτηριστικά «Τα Νέα».
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: