25.11.14

Το... πικρό "μενού" στο κρίσιμο ταξίδι στο Παρίσι...

Το... πικρό «μενού» στο κρίσιμο ταξίδι στο ΠαρίσιΟι αλλαγές στο ασφαλιστικό και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015 θα βρεθούν στο
επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που...
θα έχει σήμερα και αύριο η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι.

Από τη συνάντηση, που θα φιλοξενηθεί στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ, θα κριθεί το εάν η Ελλάδα θα προλάβει το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και θα λάβει εγκαίρως την προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης.

Από ελληνικής πλευράς, την αποστολή θα απαρτίζουν ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης και οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι Στ. Παπασταύρου και Χρ. Λαζαρίδης. Το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπεί ο Χρ. Πρωτόπαπας.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν πως η ελληνική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί μέτρα που θα επιδράσουν αρνητικά στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και θα εντείνουν τις υφεσιακές πιέσεις που σήμερα είναι σε “καταστολή”. Θεωρούν δε πως περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ενδεχομένως να εγείρουν ξανά θέμα δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών.

Η τρόικα ωστόσο ζητά αλλαγές στο ασφαλιστικό που οδηγούν σε μειώσεις στις συντάξεις, ειδικά τους νέους συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, ζητά να επέλθει σταδιακή αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 15 στα 20 χρόνια, να μειωθεί ο συντελεστής υπολογισμού της σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015, αλλά και να αλλάξει ο υπολογισμός της σύνταξης ώστε να λαμβάνεται υπόψη η τελευταία πενταετία. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι παρεμβάσεις αυτές οδηγούν σε δημοσιονομική εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ. Κατά κάποια κυβερνητικά στελέχη οι αλλαγές αυτές “δεν είναι δομικές” και θα μπορούσαν να εξετασθούν. 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει μειώσεις συντάξεων και θα προτείνει σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ πρόσθετες περικοπές δαπανών από ΟΤΑ, εκπαίδευση και φορείς γενικής κυβέρνησης ύψους 1 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφτεί μέρος του δημοσιονομικού κενού του 2015, το οποίο το ΔΝΤ τοποθετεί στα 2,5 δισ. ευρώ.

Πηγές του Ευρωσυστήματος αναφέρουν πως εάν δε γεφυρωθούν οι διαφορές σε ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και οι αλλαγές στον ΦΠΑ, δύσκολα θα κλειδώσει η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: